Dit kun je doen met de overwaarde van je huis!

Geschreven door: Romin Lankamp

Op:  

Tags: Woningmakelaardij

In: Algemeen

Is je huis op dit moment meer waard dan de hoogte van je hypotheek? Bijvoorbeeld doordat de huizenprijzen zijn gestegen of doordat je (extra) hebt afgelost op je hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. Wanneer je overwaarde hebt op jouw woning, kun je dit op verschillende manieren benutten. Wij zetten die mogelijkheden graag voor je op een rijtje!

1. Je huis verkopen met overwaarde.

De woningmarkt is een gekte op dit moment. Door de grote vraag naar huizen stijgen de prijzen enorm; dat is een van de redenen waarom veel mensen hun huis te koop zetten. De overwaarde van je woning kun je gebruiken als een investering in je huis of als aanvulling op je pensioen. Maar hiervoor moet je wel eerst je overwaarde opnemen, dit kan je doen door je huis te verkopen. Als je je huis voor meer verkoopt dan de hypotheek die je op je huis hebt, dan komt de overwaarde vrij. De overwaarde die je krijgt wanneer je je huis hebt verkocht kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Je kunt dankzij de overwaarde meer eigen geld inbrengen en hebt hierdoor een lagere hypotheek nodig. Dat betekent dat je lagere maandlasten hebt.

2. Overwaarde van je woning opnemen zonder te moeten verkopen.

Ben je niet van plan om te gaan verhuizen maar wil je graag verbouwen? Met de overwaarde van je huis kun je ook een verbouwing financieren. Daarvoor kun je je huidige hypotheek ophogen, een tweede hypotheek afsluiten of je hypotheek oversluiten. Let er wel op dat je dit extra bedrag aan hypotheek óók moet kunnen lenen op je inkomen, volgens de huidige hypotheeknormen. Kun je dat niet, dan kun jij de overwaarde op je woning niet opnemen. Precies weten wat in jouw situatie kan? Neem contact op met je huidige hypotheekvertrekker.

3. Overwaarde en de bijleenregeling.

Heb je overwaarde na het verkopen van je woning? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling houdt in dat wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit, je de overwaarde oftewel de verkoopwinst gebruikt voor de aankoop van je nieuwe huis. Hierdoor heb je minder hypotheek nodig en kunnen je maandlasten dus lager uitvallen. Je mag de rente vervolgens aftrekken over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning min de overwaarde van de oude woning.

4. Overwaarde gebruiken voor iets anders.

Heb je overwaarde en koop je binnen 3 jaar geen nieuwe woning of kun je niet de hele overwaarde gebruiken omdat je een goedkopere woning koopt? Dan is de overwaarde een leuk extraatje op je rekening waarmee je zelf mag bepalen wat je ermee doet. Bijvoorbeeld een wereldreis, je geld beleggen of lekker van je oude dag genieten.

Bereken snel je maximale hypotheek en plan een afspraak in met één van ons hypotheekadviseurs. Wij bieden jou een gratis waardebepaling aan!  

 

 

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.