Nieuw Wonen Twente

Nieuwbouw

Bij het kopen van een huis zijn er vele keuzes. Ga je voor groot of juist klein, ligging in een grote stad of juist buitenaf,  en ga je voor oud of voor nieuw? Dat is waar een nieuwbouwhuis om de hoek komt kijken. Enkel de locatie ligt vast, maar veel andere aspecten kan je zelf bepalen. Een nieuwbouw huis is een goede keus om in overweging te nemen als je op zoek bent naar een droomhuis!

De voordelen van een nieuwbouw

Een nieuwbouwhuis heeft vele voordelen. Doordat je de eerste bent die in het huis woont, zijn er geen gebreken, alles is tenslotte nieuw. En als er dan toch iets tegen zit, heb je op bijna alles garantie. Een nieuwbouwhuis is daarnaast persoonlijker. Jij bent de eerste eigenaar en kunt tijdens de bouw al meebeslissen over het resultaat: wil je bijvoorbeeld een dakkapel of een uitbouw? Jouw keuze! Er valt veel te overleggen met ontwikkelaars.

Neem contact op

Kostenbesparend wonen

De onderhoudskosten van een nieuwbouwhuis zijn laag. Daarnaast is een nieuwbouwhuis vaak tot 30% zuiniger in energieverbruik dan een huis dat 25 jaar oud is. Dit komt door de uitstekende isolatie en vaak de aanwezigheid van een (ventilatie)warmtepomp. Qua energiekosten bespaar je al gauw tot €800,- per jaar. Een ander besparend aspect is dat je bij het kopen van een nieuwbouwhuis een overdrachtsbelasting of kosten koper hoeft te betalen.

Het kopen van een nieuwbouw woning

Als je hebt besloten om een nieuwbouwhuis of een nieuwbouw appartement te kopen, is het belangrijk om je eerst te oriënteren op nieuwbouwprojecten in jouw favoriete stad of regio. Voor een nieuwbouwproject vindt vaak een start verkoop plaats. Geïnteresseerden kunnen op deze start verkoop de bouwplannen inzien. Ben je overtuigd? De start verkoop verloopt vaak op verschillende manieren. Het is mogelijk om je in te schrijven via het inschrijfformulier. Maar wat als er te veel geïnteresseerden zijn? Soms vindt er een loting plaats op basis van verschillende factoren, maar ook de regel ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ geldt hier soms. Vraag voor de zekerheid altijd bij de verkoper na hoe de lotingsprocedure verloopt, dan weet je waar je aan toe bent. Mocht je ingeloot zijn en het nieuwbouwhuis willen kopen, dan teken je daarvoor altijd een koopovereenkomst en heb je de wettelijke drie dagen bedenktijd. Na deze dagen is de koop rond, gefeliciteerd!

Met welke kosten krijg je te maken?

Hoewel de prijs van een nieuwbouwhuis soms op het eerste oog aanzienlijk minder is dan een bestaande woning, zijn er toch nog kosten die komen kijken bij het kopen van een nieuwbouwhuis. Een nieuwbouwhuis koop je meestal vrij op naam (v.o.n.) en je hoeft dus geen kosten koper te betalen zoals vaak het geval is bij een bestaand huis. Wel krijg je te maken met de eventuele bemiddelingskosten voor de hypotheek en rekent de ontwikkelaar vaak een uitstelrente. Het moment tussen het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst kan soms wel een jaar duren. Je hebt dan nog geen beschikking tot de hypotheek maar de bouwer maakt al wel kosten. De bouwer rekent hiervoor kosten, de uitstelrente.

Tips om dubbele woonlasten te beperken

De bouw van een nieuwbouwwoning duurt gemiddeld een jaar. Op het moment dat je een nieuwbouwhuis koopt en ook nog in het bezit bent van een koophuis of een huis huurt, krijg je te maken met dubbele woonlasten. Dit zijn bijvoorbeeld je huidige hypotheek of huur en daar tegenover staan de kosten voor je nieuwbouwhuis. Het is een risico om deze dubbele lasten te hebben, maar je kunt deze vaak beperken tot een minimum. Bij sommige hypotheekverstrekkers kan je de hypotheekrente van je nieuwbouw huis meefinancieren in de hypotheek. Of het altijd verstandig is om meer te lenen is de vraag. Een onafhankelijk hypotheekadviseur onderzoekt voor je of dit gunstig is in jouw situatie. Je kunt daarnaast, als je van koop naar koop gaat, een dubbele hypotheekrenteaftrek krijgen door op de juiste manier belastingaangifte te doen. Ook het verhuren van je oude huis kan gunstig zijn.

Meer- en minderwerk

Een groot voordeel van een nieuwbouw huis is dat je deze zelf grotendeels vorm kunt geven. Een ontwikkelaar biedt vaak een breed scala aan meer- en minderwerkopties, maar er is meestal ook ruimte voor je eigen inbreng. Bij meerwerk kan je denken aan een dakkapel, uitbouw of een buitenkraan, maar ook extra stopcontacten of lichtpunten behoren tot de mogelijkheden. Informeer daarom bij de ontwikkelaar naar de deadlines voor het doorgeven van meer- en minderwerk, zodat je weet hoeveel tijd je hebt om hierover na denken. Ook is het verstandig om de afspraken over meer- en minderwerk en de bijbehorende kosten duidelijk vast te laten leggen in de koopovereenkomst. Het is op deze manier duidelijk wat er afgesproken is en voor welk bedrag, zodat je hier altijd op terug kunt vallen. Controleer na de oplevering altijd of alle afspraken over meer- en minderwerk zijn nagekomen, zodat je eventuele gebreken op tijd met de ontwikkelaar kunt bespreken.

Het bouwproces

Het moment is eindelijk daar en de bouw van het nieuwbouwproject en jouw nieuwe huis gaan van start. De bouw van een nieuwbouw huis bestaat uit drie fases, de ruwbouw, afbouw en fundering. Het woord ruwbouw zegt eigenlijk al genoeg: het is de ruwe bouw van het huis. De fundering, riolering, buitenmuren en het dak worden aangelegd. Als de ruwbouwfase is afgerond, is het huis wind- en waterdicht. Tijdens de tweede fase, de afbouw, worden de binnenmuren, deuren en trap geplaatst. Hier begint ook het echte afwerken: het schilderwerk, tegelwerk en eventueel de keuken en badkamer worden geplaatst waardoor het nu al echt jouw huis begint te worden. Daarna volgt de oplevering: je maakt een ronde door het huis samen met de ontwikkelaar. Er wordt gecontroleerd of alles opgeleverd is volgens afspraak. Als dit zo is volgt de sleuteloverdracht. Het inrichten kan beginnen!

Duur van het bouwproces

Je hoopt natuurlijk dat je het nieuwbouwhuis zo snel mogelijk kunt betrekken na het tekenen van de koopovereenkomst. De tijd die de ontwikkelaar heeft om de nieuwbouwhuizen op te leveren, wordt uitgedrukt in werkbare werkdagen. Een kalenderjaar telt gemiddeld 180 werkbare werkdagen. De dagen die hierbuiten vallen zijn rust-, feest- en vakantiedagen en de dagen waarop het door slechte weersomstandigheden niet mogelijk is om te bouwen. De dagen waarop gewerkt is, worden vaak bijgehouden door de ontwikkelaar. Als de nieuwbouw woning te laat is opgeleverd, kan een jurist je vaak helpen met het verkrijgen van een schadevergoeding. Een tip: je kunt wel vast toegang vragen tot het nieuwbouwhuis om bijvoorbeeld de keuken de plaatsen. Maar zorg dat je altijd een sleutelverklaring tekent. Als je dit niet doet, is het huis juridisch gezien opgeleverd zodra jij de sleutel in ontvangst neemt. Eventuele tekortkomingen en een te lang bouwproces kunnen dan lastiger verhaald worden op de ontwikkelaar.

Problemen tijdens de nieuwbouw

Je hoopt dat alles vlekkeloos verloopt tijdens de bouw van je droomhuis, maar wat als dit niet zo is? Het bouwplan kan bijvoorbeeld plots veranderen vanwege bouwtechnische redenen (er moet een extra muur of pilaar in je huis zodat deze stevig genoeg is) of regels vanuit de overheid. Wanneer deze wijziging aan het bouwplan afbreuk doet aan de kwaliteit, waarde, het uiterlijk of de bruikbaarheid van het huis kan je een schadevergoeding eisen. De hoogte hiervan hangt af van het soort wijziging en de nadelen die hierbij komen. Ook is het mogelijk dat de aannemer failliet gaat tijdens het bouwproces. Hierin bepaalt de afgesproken garantie- en waarborgregeling door wie het huis afgebouwd zal worden en wat de kosten hiervan zullen zijn.

Tip: Maak foto’s tijdens de bouw

Het maken van foto’s tijdens de bouw is niet alleen leuk om later terug te zien, het is ook nuttig. Met foto’s wordt het gemakkelijk om in te schatten waar bestaande leidingen en bekabeling ligt, zodat je later gemakkelijk rekening mee kunt houden tijdens eventuele verbouwingen. Daarnaast helpen de foto’s je in het geval van gebreken aan het opgeleverde nieuwbouwhuis. Ga je met een camera de bouwplaats op? Overleg dit altijd met de ontwikkelaar, deze is verantwoordelijk voor iedereen die zich op de bouwplaats bevindt. Het kan zijn dat je veiligheidsmaatregelen moet treffen zoals het dragen van een helm of handschoenen.

Nieuw Wonen Twente

Thoma Post Makelaars heeft tien kantoren in 3 regio’s: Achterhoek, Stedendriehoek en Twente. In de regio Twente hebben we onze handen ineengeslagen met twee collega-makelaarskantoren onder de naam Nieuw Wonen Twente. Door deze samenwerking hebben we nog meer kennis van de Twentse nieuwbouw markt en kunnen we je nog beter van dienst zijn met meer projecten.

Thoma Post Makelaars als nieuwbouwmakelaar

In de andere twee regio’s van ons werkgebied, de Achterhoek en Stedendriehoek, bieden we zelf regelmatig prachtige nieuwbouw projecten aan. Onze makelaars helpen je graag in de zoektocht en tijdens het proces van het kopen van een nieuwbouwhuis. Thoma Post Makelaars heeft daarnaast een separate hypotheekafdeling, Thoma Post Hypotheken, waarmee we je nog beter van dienst kunnen zijn. Full-service dienstverlening en jou ontzorgen, dat is waar het bij ons allemaal om draait. Neem contact op met één van onze kantoren via deze pagina.


Landingspagina Brochure

Maak kennis met ons!

Bij het kopen en verkopen van een woning of bedrijfspand komt veel kijken. Je moet eisen en wensen afwegen en, niet onbelangrijk, de financiële mogelijkheden onder de loep nemen. En dan hebben we het nog niet eens over de bouwkundige zaken, locatie en de omgeving.

Kortom, je kunt niet over een nacht ijs gaan bij één van de belangrijkste investeringen in je privéleven en/of ondernemersleven. Daarom kun je rekenen op ons, adviseurs met een hart voor vastgoed. Verder kennismaken?

Download onze brochure