Nieuw Wonen Twente Team

Nieuwbouw appartementen

Het kopen van een huis of appartement is een spannende en belangrijke stap in het leven. Dat is zeker zo wanneer het nieuwbouw betreft! Thoma Post Makelaars helpt je graag op weg met haar jarenlange ervaring en expertise in nieuwbouw appartementen.

Een appartement: de voordelen

Appartementen brengen vele voordelen met zich mee ten opzichte van een huis. Doordat je samen met en dichtbij andere appartementseigenaren woont, is er altijd iemand in de buurt. Dit geeft een veilig gevoel en daarnaast bespaar je op stook- en energiekosten wanneer je zowel naaste als boven- en onderburen hebt. Je kunt door middel van een appartement midden in een stad wonen met de nabijheid van het bruisende stadsleven en vele voorzieningen. Kortom: er zijn genoeg redenen te vinden waarom een appartement de geschikte plek voor jou is.

Neem contact op

Verplichtingen bij een appartement

Een appartement kent andere verplichtingen en voorwaarden bij koop en verkoop dan bijvoorbeeld een rijtjeswoning of villa. Als je een appartement aankoopt, wordt je namelijk vanzelf lid van de Vereniging van Eigenaren van het gebouw of complex waarin je appartement zich bevindt. Je koopt een eigendom, het appartement, dat zich bevindt in een groter gebouw. Dit heet het privérecht: jij hebt het exclusieve recht om het appartement te gebruiken. Van het trappenhuis, de gangen en het dak wordt je medegebruiker. Het mede gebruiksrecht en de medeverantwoordelijkheid voor zowel de privé als gemeenschappelijke ruimtes komen kijken bij het eigendom van een appartement. Het is daarom belangrijk om goed te letten op de splitsingsakte, om zo te weten welk gedeelte van het gebouw jouw eigendom is en op welk gedeelte je moet letten omdat je er medegebruiker en mede verantwoordelijk voor bent.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Bij het kopen van een appartement word je verplicht en vanzelf lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het gebouw. De Vereniging van Eigenaren is samen verantwoordelijk voor het totale appartementengebouw en houdt zich bezig met zaken zoals het onderhoud aan de gemeenschappelijke delen en de benodigde gemeenschappelijke verzekeringen, die gelden voor het gebouw als geheel. Als je overweegt een appartement te kopen, dan is het van belang om op te letten of de huidige eigenaar van het appartement schulden heeft bij de Vereniging van Eigenaren. Als de huidige eigenaar deze niet betaalt, dan worden de schulden automatisch doorgeschoven naar jou: de nieuwe koper en eigenaar. De VvE zorgt ook voor de aanwezigheid van een splitsingsreglement of -akte, waarin staat welke ruimtes van het gebouw gemeenschappelijk zijn en welke privé. Onze makelaars kijken graag met je mee naar de VvE van het door jou beoogde appartement, zodat je niet voor verrassingen komt te staan na de aankoop

De voordelen van nieuwbouw appartementen

Anders dan bij een nieuwbouwhuis, waarbij je bijvoorbeeld voor een uitbouw kan kiezen, komen er vele dingen kijken bij de bouw van een nieuwbouwappartement. Als je je vroeg in het project aanmeldt, heb je veel te kiezen. Zo is een groot voordeel van nieuwbouw dat het huis of appartement er precies uit komt te zien zoals jij wil. De keuken, badkamer en de plekken en aantallen stopcontacten: de keuze is aan jou. Omdat je de eerste gebruiker van alles bent, neem je geen gebreken over van de vorige eigenaar. Na het meubileren van je nieuwbouwappartement maak je de eerste jaren dan ook vaak ook geen of lage kosten voor het privé onderhoud. Nieuwbouw appartementen zijn gebouwd volgens de allernieuwste technieken waarbij ook duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Dit bespaart je op jaarbasis veel energiekosten.

Het koopproces van nieuwbouw appartementen

Het aankopen van een nieuwbouwhuis gaat anders dan de aankoop van een huis. Het is belangrijk om eerst te oriënteren op de regio’s en plaatsen waar je graag wil wonen en alle huidige nieuwbouwprojecten in kaart te brengen. Dit kan handig via websites als Funda Nieuwbouw, of, voor de regio Twente, via Nieuw Wonen Twente. Voor alle nieuwbouwprojecten vindt een start verkoop plaats, dit kan online zijn of als een echt evenement. Tijdens de start verkoop krijg je inzicht in de bouwplannen, de kosten hiervan en ontmoet je de verkopend makelaar. Je hebt tevens de mogelijkheid om je al in te schrijven voor een appartement!

Loting

Zodra er meer inschrijvingen dan appartementen zijn, dienen de appartementen verdeeld te worden over de geïnteresseerden. Hoe dit precies in zijn werk gaat, verschilt per project en is soms afhankelijk van de gemeente. Bij sommige nieuwbouwprojecten worden de appartementen verdeeld naar volgorde van inschrijving, motivatie of wordt er willekeurig geloot en in sommige gemeenten gaat het naar aanleiding van de tijd die men ingeschreven staat als woningzoekende. Het is altijd verstandig om bij de verkopend makelaar na te vragen hoe het inschrijf- en eventuele lotingsproces verloopt. Je weet dan waar je aan toe bent en komt niet voor verrassingen te staan. Ben je ingeloot? Gefeliciteerd! Je kunt de koopovereenkomst tekenen en hebt daarna de wettelijke drie dagen bedenktijd. Na deze drie dagen is het appartement officieel van jou!

Dubbele woonlasten

Zodra je een nieuwbouwappartement hebt gekocht, krijg je vaak te maken met dubbele woonlasten. Aan de ene kant betaal je de kosten voor gas, water en licht met daarbij de huur of eventuele hypotheek van je oude huis, daarnaast krijg je te maken met de woonlasten voor je nieuwbouw appartement. De bouw van een nieuwbouwhuis duurt gemiddeld een jaar, dit is dan vaak de periode waarin je dubbele woonlasten betaalt. Deze kosten zijn te beperken door de hypotheekrente van je nieuwbouwhuis mee te financieren in de hypotheek. Niet elke hypotheekverstrekker biedt deze mogelijkheid, en het is ook niet in iedere situatie optimaal om dit te doen. Een onafhankelijk hypotheekadviseur onderzoekt of dit gunstig is in jouw situatie. Je kunt daarnaast, als je van koop naar koop gaat, een dubbele hypotheekrenteaftrek krijgen door op de juiste manier belastingaangifte te doen. Ook het verhuren van je oude huis kan gunstig zijn. Een erkend en ervaren hypotheekadviseur heeft verstand van zaken en weet alles over hypotheken in deze situatie.

Het bouwproces

Na enige tijd zal de bouw van de nieuwbouw appartementen van start gaan. Een spannende periode, want het appartement dat je alleen nog op papier hebt gezien, wordt nu vormgegeven. De eerste fase van het bouwproces is de ruwbouw en hierin wordt de basis gevormd voor het totale gebouw, zoals de fundering, riolering, het dak en de buitenmuren. Na de ruwbouwfase is het gebouw wind- en waterdicht en kan begonnen worden met de tweede fase: de afbouw. De binnenmuren worden geplaatst, zodat je eigen appartement nu echt vormgegeven wordt. Het afwerken van de appartementen begint nu ook met het plaatsen van een keuken en badkamer (afhankelijk van wat er afgesproken is met de ontwikkelaar), het schilder- en tegelwerk en het verwerken van jouw wensen, zoals extra stopcontacten, worden geplaatst. Door al deze stappen wordt het appartement vormgegeven naar jouw wensen en begint het nu ook echt jouw plek te worden. In de laatste fase, de oplevering, loop je samen met de makelaar en ontwikkelaar het appartement door om te kijken of alles wordt opgeleverd volgens afspraak. Als dit zo is, wordt je appartement opgeleverd en ontvang je de sleutels.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Bij het kopen van een appartement komt ook lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren kijken. Dit lidmaatschap is verplicht voor iedere appartementseigenaar en je wordt ook automatisch lid. Bij nieuwbouw appartementen ontstaat de VvE al op het moment dat de akte van splitsing opgesteld wordt. In deze akte staat vast welke delen van een gebouw privé eigendom zijn van een appartementseigenaar (zoals het appartement zelf, privé bergruimte en privé parkeerplaats) en welke delen gemeenschappelijk zijn en dus gezamenlijk onderhouden moeten worden. De VvE regelt en coördineert alles omtrent het gebouw en de gebruikersruimte. Bij nieuwbouw appartementen dient de VvE nog geregistreerd te worden bij de Kamer van Koophandel en actief te worden gemaakt. Meer informatie over het opstarten van een VvE vind je hier.

Thoma Post Hypotheken

Het kopen van nieuwbouw appartementen is vaak een behoorlijke investering voor de toekomst. Dan is het wel zo fijn om te weten waar je aan toe bent op financieel gebied. De erkende hypotheekadviseurs van Thoma Post Hypotheken zijn onafhankelijk en dus niet verbonden aan een bepaalde bank of hypotheekverstrekker. We bieden verschillende hypotheken aan van meer dan 25 hypotheekverstrekkers, waardoor er altijd een geschikte hypotheek te vinden is in jouw situatie. Het inschakelen van een onafhankelijke hypotheekadviseur brengt kosten met zich mee, maar bespaart op de lange termijn ook doordat je de hypotheek verkrijgt met de meest gunstige voorwaarden. Genoeg redenen dus om te kiezen voor een erkend hypotheekadviseur van Thoma Post Hypotheken.

Thoma Post Makelaars

Ben je op zoek naar een nieuwbouw makelaar in Almelo, Amsterdam, Apeldoorn, Deventer, Doetinchem, Enschede, Hengelo, Lochem, Winterswijk of Zutphen? Bij Thoma Post Makelaars ben je aan het goede adres, wij hebben namelijk jarenlange kennis en ervaring in zowel bestaande bouw, nieuwbouw als bedrijfsmakelaardij. Bekijk alle actuele nieuwbouwprojecten in ons aanbod hier, en ontdek wat Thoma Post Makelaars allemaal voor jou te bieden heeft. Ook als je je appartement te koop wil aanbieden, ben je bij Thoma Post aan het juiste adres.


Landingspagina Brochure

Maak kennis met ons!

Bij het kopen en verkopen van een woning of bedrijfspand komt veel kijken. Je moet eisen en wensen afwegen en, niet onbelangrijk, de financiële mogelijkheden onder de loep nemen. En dan hebben we het nog niet eens over de bouwkundige zaken, locatie en de omgeving.

Kortom, je kunt niet over een nacht ijs gaan bij één van de belangrijkste investeringen in je privéleven en/of ondernemersleven. Daarom kun je rekenen op ons, adviseurs met een hart voor vastgoed. Verder kennismaken?

Download onze brochure