Appartement kopen

Een appartement kopen is een spannende stap in je leven. Wellicht is het de eerste keer dat je iets koopt en ben je een starter, of wil je juist het woongemak van het appartement ervaren als volgende huis. Wat je situatie ook is, de makelaars van Thoma Post Makelaars adviseren, begeleiden en helpen je graag tijdens het volledige aankoopproces.

Voor ieder wat wils

Als starter kan het vinden van woonruimte lastig zijn. Je hebt je specifieke wensen en eisen, maar daarnaast moet het ook een betaalbaar en onderhoudbaar thuis zijn. Een appartement biedt vele kansen en mogelijkheden, waardoor er altijd iets te kiezen valt. Een open keuken of juist niet? En wil je een tuin of balkon, of heb je geen buitenruimte nodig? Appartementen zijn te koop in alle soorten en maten. Er is voor ieder wat wils. Appartementen zijn ook geschikt als je een tweede huis gaat kopen.

Neem contact op

Woonwensen

Altijd op de hoogte blijven van het nieuwste aanbod: dat kan nu eenvoudig met de Thoma Post Makelaars Woonwensen! Je maakt eenvoudig een woonaccount bij ons aan door je woonwensen door te geven, zoals het type huis, gewenst woonoppervlak en de aanwezigheid van een tuin. Op basis hiervan ontvang je e-mails wanneer er huizen of appartementen in ons aanbod staan die voldoen aan jouw wensen. Zo ben je als allereerste op de hoogte van interessant woonaanbod, vaak zelfs nog voordat het op Funda staat! Als je bij ons, of bij een collega-makelaar het appartement van je dromen gevonden hebt, is het tijd om vervolgstappen te ondernemen.

Aankoopmakelaar

Er komt veel kijken bij de aankoop van een appartement en je moet eerst je droomappartement zien te vinden. Bij het inschakelen van een van onze ervaren makelaars als aankoopmakelaar weet je zeker dat er naar alles gekeken wordt. Door onze grote lokale en regionale kennis zijn we als geen ander bekend met het aanbod bij jou in de buurt. We helpen je met het selecteren van huizen die voldoen aan jouw wensen zodat je een grotere kans hebt op het snel vinden van jouw droomhuis.

Volledige ontzorging

Zodra je je droomhuis gezien hebt, is het tijd voor bezichtigingen. Deze plannen we graag samen met je in. Het voordeel van een aankoopmakelaar is dat wij een objectieve blik hebben op het appartement dat je bezichtigt. We kijken nauwkeurig naar onder andere de bouwkundige staat, het bestemmingsplan, energielabel en de ligging van het appartement. Al deze inspecties zorgen ervoor dat je niet voor onvoorziene kosten of gebreken komt te staan na de aankoop van het appartement.

Bieden en onderhandelen

Zodra je overtuigd bent en het appartement wil kopen, breng je een bod uit. Onze jarenlange ervaring in onderhandelen komt goed van pas, want samen met onze makelaar wordt het meest geschikte openingsbod geplaatst. Dit doen we om een zo gunstig mogelijke koopprijs voor je appartement te realiseren. Pas zodra de andere partij een tegenbod doet, zijn we in onderhandeling met de verkoper. In deze onderhandelingsfase doen we er alles aan om je de beste prijs te geven voor je droomhuis. Onze service stopt niet na de onderhandelingsfase: bij het ondertekenen van de koopakte en de overdracht bij de notaris zijn we ook aanwezig indien je dat wenst.

Huren of kopen?

Een appartement kopen brengt zo zijn voor- en nadelen met zich mee. Een eigen huis kan je bijvoorbeeld geheel inrichten naar wens en je bouwt vermogen op door het aflossen van de hypotheek. Maar heb je wel eens gekeken naar het huren van een appartement? In sommige situaties is dit gunstiger of voordeliger dan kopen. Een huurcontract kent vaak een korte opzegtermijn, waardoor je flexibeler bent in het geval van onverwachte werkloosheid of overlijden. Een hypotheek zal doorbetaald moeten worden maar een huurcontract is eenvoudiger op te zeggen. Ook kan de waarde van het huis dalen, waardoor je alsnog blijft zitten met een hoge hypotheek en soms zelfs het huis met verlies verkoopt.

Splitsingsakte

Een appartement is gelegen in een groter complex en kent privé (exclusieve, het eigen appartement, eigen berging of parkeerplaats) en gedeelde delen. Het is belangrijk om de afspraken over deze gemeenschappelijke ruimten, zoals gangen, een gedeelde berging en het trappenhuis, goed vast te leggen. Het is dan duidelijk wie voor welk deel van het gebouw verantwoordelijk is en wat er gebeurt als er bijvoorbeeld schade is of onderhoud nodig is aan gemeenschappelijke delen. De afspraken over hoe het pand is opgesplitst staan in een splitsingsakte. Hierin moeten ook de locatie van het pand en een omschrijving van welke delen gemeenschappelijk zijn en welke exclusief zijn staan.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

De eigenaar van een appartement krijgt te maken met meer en andere regels dan de eigenaar van een vrijstaande- of rijtjeswoning. Elke appartementseigenaar is verplicht om het gebouw te onderhouden samen met de andere eigenaren. Bij de aankoop van een appartement krijg je daarom te maken met een Vereniging van Eigenaren of VvE, zodat iedere eigenaar vanzelf aan deze verplichting voldoet. Je wordt automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren bij de aankoop van een appartement. Het lidmaatschap van een VvE is dan ook niet vrijblijvend en kan ook niet opgezegd worden tot het appartement in de toekomst weer verkocht wordt. De Vereniging van Eigenaren regelt onder andere het gemeenschappelijk onderhoud van het complete gebouw. Onderzoek daarnaast hoeveel stemmen je krijgt binnen vergaderingen en stemmingen van de VvE. Als een bewoner meer dan 50% van de stemmen bezit, kan deze dus altijd een idee verwerpen.

Een appartement kopen: waar moet je op letten?

Voordat je de koop schriftelijk of mondeling bevestigt, is het verstandig om een aantal zaken na te gaan. De maandelijkse servicekosten kunnen per appartementengebouw zeer variëren en inzicht hierin verkleint de kans op onverwachte en onnodig (hoge) kosten. Verder is het belangrijk om te weten of de vorige eigenaar van je appartement alle betalingen voor de VvE gedaan heeft. Mocht dit niet zo zijn, dan gaan de schulden van de voormalige eigenaar automatisch naar jou. Als laatste is het verstandig om notulen op te vragen van de meest recente vergadering van de Vereniging van Eigenaren. Door dit te doen kom je niet voor onverwachte kosten te staan indien er in deze vergadering is besloten om een grote investering te doen, zoals het vervangen van de lift in het gebouw.

Nieuwbouwappartement

Als je op zoek bent naar een huis, zijn er globaal drie opties: zelf bouwen, een nieuwbouwhuis of een bestaand huis. Kies je voor een nieuwbouwappartement, dan kies je voor een modern appartement dat vaak al voorzien is van duurzame maatregelen. Ook heb je soms de keuze om (het interieur van) je appartement geheel naar eigen stijl samen te stellen. Er heeft nog nooit iemand in het appartement gewoond behalve jij, dus het is echt vanaf het begin je eigen thuis. Thoma Post Makelaars heeft regelmatig prachtige nieuwbouwprojecten in haar aanbod. Je kan alle nieuwbouwprojecten uit ons aanbod hier bekijken.

Thoma Post Hypotheken

In iedere financiële situatie zijn dus specifieke redenen te bedenken om te kiezen voor koop of huur. Denk je aan het kopen van een appartement? Dan loont het om advies op te vragen bij een erkend hypotheekadviseur, bijvoorbeeld van Thoma Post Hypotheken. Onze hypotheekadviseurs helpen je met het vinden van de beste financiering in jouw situatie en houdt daarbij rekening met vele aspecten, zodat je altijd weet waar je aan toe bent.

Een appartement: prettig wonen

Er bestaan veel verschillende types appartementen. Of je nu gaat voor een 2 kamer, 3 kamer of goedkoop appartement, er is vaak voor ieder wat wils beschikbaar. Op de begane grond van een complex kan je gelijkvloers wonen, wat met een oog op de toekomst erg prettig kan zijn. In een appartementencomplex heerst vaak een veilig gevoel door de aanwezigheid van meerdere buren op korte afstand. De complexen zijn vaak gelegen (aan de rand van) in steden, waardoor je voor een snelle boodschap of uitgebreide winkelsessie niet ver de deur uit hoeft. De combinatie tussen het bruisende stadsleven en het comfort van een eigen appartement is erg prettig. In een appartementencomplex woon je tussen andere buren en hiermee bespaar je vaak op stookkosten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Daarentegen betaal je wel vaak een maandelijkse servicebijdrage voor het onderhouden van het gebouw. Deze kosten maak je niet bij het kopen van een huis. De regels zijn anders bij ieder appartementengebouw en daarom is het verstandig om hierover goed te informeren voordat je tot aankoop overgaat.

Thoma Post Makelaars

Thoma Post Makelaars heeft elf vestigingen verspreid over Oost-Nederland en Amsterdam. Je vindt ze in Almelo, Amsterdam, Apeldoorn, Deventer, Doetinchem, Enschede, Hengelo, LochemWinterswijk en Zutphen. Wij  zijn een full-service makelaar en nemen je graag alle zorgen uit handen die komen kijken bij het kopen van een appartement. Wat dat precies voor jou betekent? Dat leggen we graag uit in een persoonlijk gesprek onder het genot van een kop koffie. Neem gerust contact op met één van onze makelaars uit jouw buurt.


Landingspagina Brochure

Maak kennis met ons!

Bij het kopen en verkopen van een woning of bedrijfspand komt veel kijken. Je moet eisen en wensen afwegen en, niet onbelangrijk, de financiële mogelijkheden onder de loep nemen. En dan hebben we het nog niet eens over de bouwkundige zaken, locatie en de omgeving.

Kortom, je kunt niet over een nacht ijs gaan bij één van de belangrijkste investeringen in je privéleven en/of ondernemersleven. Daarom kun je rekenen op ons, adviseurs met een hart voor vastgoed. Verder kennismaken?

Download onze brochure