Drone Photo

Dit gaat er veranderen op de woningmarkt in 2023

Geschreven door: Silke Leferink

Op:  

Tags: Hypotheken, Woningmakelaardij

In: Algemeen

De gezellige decembermaand is weer begonnen en tegelijkertijd ook de laatste maand van 2022. Hoog tijd om eens vooruit te blikken op een nieuw jaar, 2023. Denk jij eraan om in het nieuwe jaar een stap te maken op de woningmarkt? Dan wil je weten wat jouw kansen zijn en wat er gaat veranderen als het gaat om wet- en regelgeving t.o.v. dat dit jaar. Twee van onze specialisten Marco (makelaar) en Bart (hypotheekadviseur) vertellen het je graag.

Op gebied van hypotheken gaan er geen grote veranderingen in per 1 januari 2023. Bart: ‘’Naar alle verwachtingen, zal de rentestijging afnemen en uiteindelijk misschien licht dalen. Dit kan gecombineerd gaan met een achteruitgang van de economie en daling van de huizenprijzen, wat weer positief kan uitpakken voor starters op de woningmarkt.’’ Daarnaast zal de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met € 50.000,- omhoog gaan naar € 405.000,-. Dat betekent dat meer huizenkopers toegang krijgen tot een hypotheek met NHG en het bijbehorende rentevoordeel van gemiddeld 0,5%: een hypotheek met vangnet als mensen te maken krijgen met gedwongen verkoop of restschulden. ‘’De laatste marginale verandering op het gebied van hypotheken, is dat het tweede inkomen voor 100% in plaats van 90% wordt meegerekend bij tweeverdieners en zij daardoor een hogere hypotheek kunnen krijgen dan voorheen,’’, aldus Bart.

Als gevolg van de verwachte stabilisering van de hypotheekrentes, zal ook de woningmarkt in een rustiger vaarwater komen en dalen de huizenprijzen ligt. ‘’Naast de lichte verandering op de woningmarkt, stijgt de startersvrijstelling met € 40.000,- naar € 440.000,- zodra het nieuwe jaar start. De startersvrijstelling is een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Normaal gesproken betaal je 2% overdrachtsbelasting als je als particulier een eigen woning koopt, maar voldoe je aan de voorwaarden van de startersvrijstelling dan is dat 0%,’’, aldus Marco. Je komt in aanmerking voor de startersvrijstelling als:

  • je meerderjarig bent of jonger op het moment dat je het huis verkrijgt. Dat is het moment waarop je de akte van levering ondertekend bij de notaris.
  • de waarde van je nieuwe huis niet hoger ligt dan € 440.000,-.
  • je zelf in de het huis gaat wonen en het niet gaat verhuren.
  • je nog niet eerder van de startersvrijstelling gebruik hebt gemaakt.

Bij Thoma Post doen we er alles aan om een mooiere woningmarkt te creëren. Zo voorzien wij ons woningaanbod ook van een energie adviesrapport. Marco: ‘’Bij ons kun je dus gerust een huis kopen met een slecht energielabel, want wij kunnen je persoonlijk verduurzamingsadvies bieden en helpen met de uitvoering van de werkzaamheden. Ben je de verkoper van de woning? Dan zorgen wij er met ons advies voor dat jouw woning beter en sneller verkocht wordt dan woningen met een vergelijkbaar label.’’ Bart: ‘’En als hypotheekadviseurs vertellen we je graag hoe je dat kunt meenemen in je hypotheek.’’

Door deze ontwikkelingen en kansen, ontstaan er meer mogelijkheden voor kopers en verkopers om zich op de woningmarkt te gaan bewegen. Marco en Bart: ‘’Wij hebben zin in het nieuwe jaar en zien 2023 met vertrouwen tegemoet. Van verkoop tot aankoop, van verduurzamen tot financiering; bij Thoma Post zit je goed.’’

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.