Tweede hypotheek

Je hebt al een hypotheek afgesloten voor de aankoop van je huis, maar wil bijvoorbeeld nog een verbouwing uitvoeren. Het plaatsen van zonnepanelen, een uitbouw of een dakkapel: hier komen vaak hoge kosten bij kijken, welke niet altijd te financieren zijn met het eigen vermogen. Een tweede hypotheek is in dit geval een uitkomst.

Tweede hypotheek soms fiscaal aftrekbaar

Bij het afsluiten van een tweede hypotheek komen soms fiscale voordelen kijken. Indien je aan kunt tonen dat het geleende geld ingezet wordt voor een verbouwing, dan is het rentebedrag van de tweede hypotheek fiscaal aftrekbaar. Dit geldt alleen voor annuïtaire en lineaire hypotheken.

Neem contact op

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?

Waar er vroeger vele soorten hypotheken bestonden, is dit aantal flink verminderd en draait het tegenwoordig vooral nog om twee varianten: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. De tweede hypotheek mag een andere variant zijn dan de eerst afgesloten hypotheek en mag ook bij een andere hypotheekverstrekker worden afgesloten. Wellicht is een van beide soorten in je nieuwe situatie gunstiger en het is ook belangrijk om deze afweging te maken. Bij een lineaire hypotheek los je de hypotheek af in gelijke delen. Elke maand los je hetzelfde bedrag af waardoor de rente in de loop van de jaren minder wordt. Bij een annuïteitenhypotheek neemt het aflossingsgedeelte in de loop van de jaren toe, waar de rente juist hoger wordt. Hierdoor is het maandbedrag bij een annuïteitenhypotheek in het begin laag, maar wordt deze tegen het eind van de aflossingsperiode steeds hoger.

Voorwaarden voor het afsluiten van een tweede hypotheek

Een secundaire hypotheek is niet hetzelfde als een hypotheek voor een tweede huis. Er zijn echter wel voorwaarden van toepassing voordat je deze af kunt sluiten, net zoals bij een eerste hypotheek. Of je een tweede hypotheek kan afsluiten en wat de hoogte hiervan is, wordt bepaald door een aantal factoren: je inkomen, de (over)waarde van je huis, de waarde van en het soort verbouwplannen en je huidige hypotheek. Bij verduurzamende maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van je huis, is het vaak mogelijk meer te lenen dan bij een hypotheekaanvraag voor een nieuwe keuken of tuin.

Overwaarde

Vaak wordt de 2e hypotheek alleen afgesloten indien het huis overwaarde heeft. Een voorbeeld van overwaarde is het volgende: je koopt een huis met een hypotheek van €200.000. Na een aantal jaren blijkt dat de marktwaarde van het huis €250.000,- is. Je hebt dan een overwaarde van €50.000,-. De regel dat er sprake van overwaarde moet zijn, komt vanuit het risico dat hypotheekverstrekkers lopen bij het afsluiten van de tweede hypotheek.

Thoma Post Hypotheken

Je wil natuurlijk alleen het beste in jouw situatie en dat begrijpen wij van Thoma Post Hypotheken. Onze erkende hypotheekadviseurs hebben jarenlange kennis en ervaring in hypotheken en helpen je graag verder om te kijken wat de mogelijkheden in jouw situatie zijn. Bekijk deze pagina voor meer informatie over onze separate hypotheekafdeling en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Landingspagina Brochure

Maak kennis met ons!

Bij het kopen en verkopen van een woning of bedrijfspand komt veel kijken. Je moet eisen en wensen afwegen en, niet onbelangrijk, de financiële mogelijkheden onder de loep nemen. En dan hebben we het nog niet eens over de bouwkundige zaken, locatie en de omgeving.

Kortom, je kunt niet over een nacht ijs gaan bij één van de belangrijkste investeringen in je privéleven en/of ondernemersleven. Daarom kun je rekenen op ons, adviseurs met een hart voor vastgoed. Verder kennismaken?

Download onze brochure