Kosten huis kopen berekenen

Het kopen van een huis is een grote stap en daar komen de nodige kosten bij kijken. Naast natuurlijk de vraagprijs, wil je graag weten waar je aan toe bent. De kosten van een huis kopen berekenen is eenvoudig als alles op een rijtje staat. We lichten het graag verder voor je toe.

Kosten koper

Vaak staat er achter een vraagprijs k.k., dit staat voor kosten koper. Officieel gezien bestaan de kosten koper uit de overdrachtsbelasting en notariskosten, maar naast de kosten koper zijn er nog andere kosten die gerekend moeten worden in het kosten berekenen van een huis kopen. zoals de makelaarskosten (courtage), bankgarantie, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten.

Neem contact op

Overdrachtsbelasting en notariskosten

De overdrachtsbelasting is momenteel 2% van de huisprijs. Heb je dus dus huis van €250.000,- k.k. gekocht, dan bedraagt de overdrachtsbelasting €5.000,-. De notariskosten zijn gemiddeld €1.000,- bij een hypotheekakte van €250.000,-.  Voor een huis van €250.000,- euro zijn de kosten koper in dit voorbeeld dus €6.000,-. Houd er rekening mee dat de notaris die jij kiest wellicht hogere prijzen hanteert, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Courtage

Elke makelaar hanteert andere kosten voor courtage. Dit zijn de kosten die worden gerekend voor de bemiddeling van een huis en hangen meestal samen het de hoogte van de verkoopprijs. Elk makelaarskantoor is vrij om haar eigen tarieven te kiezen. Eén van onze makelaars vertelt je graag meer over de courtage van Thoma Post Makelaars. Je kan contact opnemen met de dichtbijzijnste vestiging via deze pagina.

Taxatie-, advies- en bemiddelingskosten

Voor het afsluiten van een hypotheek is vaak een taxatierapport van het huis benodigd. Zo weet de hypotheekverstrekker de exacte waarde en ook de maximaal afsluitbare hypotheek. Voor het hypotheekadvies worden advieskosten gerekend die per hypotheekadviseur verschillen.


Landingspagina Brochure

Maak kennis met ons!

Bij het kopen en verkopen van een woning of bedrijfspand komt veel kijken. Je moet eisen en wensen afwegen en, niet onbelangrijk, de financiële mogelijkheden onder de loep nemen. En dan hebben we het nog niet eens over de bouwkundige zaken, locatie en de omgeving.

Kortom, je kunt niet over een nacht ijs gaan bij één van de belangrijkste investeringen in je privéleven en/of ondernemersleven. Daarom kun je rekenen op ons, adviseurs met een hart voor vastgoed. Verder kennismaken?

Download onze brochure