13 mei 2018

Het huis van de Biervoeder

Het huis van de Biervoeder

Het huis van de BiervoederHet is eigenlijk meer dan logisch dat monumentenliefhebbers als Eveline en Michel Groothedde domicilie houden in een historisch monumentaal pand. Daar komt natuurlijk wel een dosis geluk bij kijken. Eveline Groothedde zag dat het pand aan de Nieuwstad 36 in Zutphen, dat nu bekend staat als De Biervoeder, leeg stond toen ze er op de fiets langs kwam. Het toeval hielp dus een handje om op de juiste tijd op de juiste plek te zijn.

Dat was in 2015 en na een intensieve restauratie van een jaar wonen Michel en Eveline, samen met hun kinderen Frank (15) en Mechteld (13), er inmiddels naar volle tevredenheid. Ook van het pand zelf ongetwijfeld, want de Groothedde’s hielden bij de restauratie tot op de laatste details rekening met de wensen van het huis en dat is wel uniek. “We wilden altijd al in een rijksmonument in de binnenstad wonen en dit huis is in hoofdopzet nog heel 17e -eeuws en in originele staat”, vertellen Michel en Eveline. “Natuurlijk hebben we wel de gemakken van deze tijd, maar we hebben niks veranderd aan de oorspronkelijke structuur.”

 

Het huis van de Biervoeder

Restauratie

“We woonden eerder in De Leie, een pand uit 1339, op de hoek van de Lange Hofstraat en de Kolenstraat. Dat hebben we indertijd ook met veel zorg gerestaureerd. Maar we wilden dat de kinderen zouden opgroeien met meer ruimte en een tuin, dus verhuisden we naar een jarendertigwijk. Toch wilden Frank en Mechteld na verloop van tijd wel weer naar de binnenstad, net als wij. En toen kwam dit pand op ons pad.

 

Benieuwd naar het volledige artikel? Lees deze hier.

Terug naar Nieuws