Foto Kleine Kamer

Woon & werktrends door Thoma Post

11 tips om een kleine kamer efficiënt in te richten

We hebben vast allemaal wel een ruimte in huis waar je qua inrichting niet veel kanten mee op kan. Het kan een uitdaging zijn om hier een invulling aan te geven. Maak je er een slaapkamer, werkkamer of een inloopkast van? Wat je er ook van wil maken, met deze 11 tips kan je een kleine kamer in huis efficiënt inrichten.

Kleine Inloopkast
Foto Renske Website Thoma Post

Renske Veerman

Thoma Post

Meubilair & opbergen

3 tips:

 • Kies voor minimalistische meubels. Zet geen zware meubels in de ruimte, maar gebruik juist meubels die (hoog) op poten staan. Je gaat hierdoor meer vloer zien. Hoe meer vloer er zichtbaar is, hoe groter de kamer lijkt.
 • Multifunctionele meubels. Afhankelijk van wat voor invulling jouw kleine kamer in huis gaat krijgen, kun je gebruik maken van multifunctionele meubels. Zoals een inklapbaar bureau, of een hoog bed met kastruimte eronder. Er is van alles mogelijk.
 • Maak optimaal gebruik van de hoogte in de ruimte. Investeer in een inbouwkast van vloer tot plafond. Hier kan je veel kleding of andere spullen in opbergen. Of zet, i.p.v. een standaard eenpersoonsbed, een hoogslaper in de ruimte. Daaronder kan je nog weer kasten kwijt of een bureau neerzetten. Zo heb je een logeer- en werkkamer in één.

 

Washok 1

Materiaal- en kleurgebruik

4 tips:

 • Lichte kleuren en materialen. Lichte kleuren en materialen zorgen voor een open uitstraling. Dát is wat je wil in een kleine kamer! Lichte kleuren weerkaatsen het licht in de ruimte. Kleuren die perfect zijn in een kleine ruimte zijn: wit, lichtgrijs en allerlei soorten pasteltinten. Materialen die geschikt zijn voor een kleine ruimte zijn: glas, kunststof, en lichtkleurige houtsoorten. Zorg ook voor zo min mogelijk materialen met textuur. Gladde materialen zijn ‘the key’.
 • Gebruik wand- en hanglampen. Zo bespaar je ruimte op de vloer.
 • Creëer eenheid in de ruimte. Dit doe je door ton-sur-ton tinten voor de muren, meubels en accessoires kiezen. Zo laat je alles samen komen. Hierdoor krijg je rust en eenheid in de ruimte. Zo lijkt dat kleine kamertje ineens een stuk groter.
 • Gezichtsbedrog: Wist je dat bepaalde patronen een kamer ook groter of langer kunnen laten lijken? Strepen op muur of bepaalde vloerpatronen laten een ruimte langer lijken.
Kamer Baby Hout Enlicht

Accessoires

4 tips:

 • Slim spiegels plaatsen. Heb jij als invulling, voor het kleine kamertje in jouw huis, een inloopkast in gedachten? Speel dan met het plaatsen van spiegels. Zo kan je een hele spiegelwand maken. De ruimte lijkt zo dubbel zo groot, omdat de hele ruimte weerspiegeld wordt. Of plaats spiegels tegenover een raam. Natuurlijk licht van buiten weerkaatst in de ruimte, waardoor je kamer helderder lijkt.
 • Houd rommel uit het zicht. Gebruik zo min mogelijk accessoires. En berg zoveel mogelijk spullen op in bijvoorbeeld de inbouwkast of de kleine kastjes onder het bed. Iets dat je vooral niet moet neerzetten in een kleine kamer is een open (vakken)kast. Alles wat je hierin opbergt is zichtbaar en dat laat de kamer meteen rommeliger lijken.
 • Gebruik grote accessoires. Nu zul je vast denken; ‘Grote accessoires in een kleine ruimte? Is daar wel nog plek voor?” Mijn antwoord is “ja”! Juist door enkele grote accessoires toe te voegen creëer je rust. Meerdere kleine accessoires maken een ruimte snel rommelig (lees vorige tip). Kies dus grote accessoires en gebruik deze als eyecatcher.
 • Bang voor een saaie kamer? Voeg dan enkele accessoires met persoonlijkheid toe. Dit doe je door bijvoorbeeld een zelfgeschilderd schilderij op te hangen of een eigen gemaakte vaas neer te zetten. Hier wordt de kamer meteen gezellig en persoonlijk van.
Weinig Accessoires

Laat je inspireren

Kleine Ruimte Tp 1
Foto Zolder Kleine Ruimte
Blauw Kamer Ton Sur Ton
opbergen, werkkamer
Pexels Sasha Kim 9414016

Vrijblijvend advies van onze experts?

Lisan Vochteloo

Op al onze kantoren werken wij samen met interieurstylisten. Deze kunnen wij inschakelen tijdens het verkoopproces om het huis optimaal te presenteren op de foto’s en de video’s. Maar zij helpen onze klanten ook regelmatig bij het inrichten van hun nieuwe huis met een mooi moodboard. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op het de vestiging die het dichtst bij jou in de buurt zit via deze pagina www.thomapost.nl/vestigingen


Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.