Verkocht - Vorden – Ruurloseweg 95-95a, € 398.000,- k.k.

Verkocht

Onder architectuur van de bekende Pierre Cuypers (o.a. Rijksmuseum en C.S. Amsterdam) gebouwde Villa Cuypers;
Deze uitzonderlijk gave en karakteristieke villa bevat zowel in- als exterieur kenmerkende stijlelementen zoals de klassieke ramen, massief aangezette onderdorpels, vouwblinden en vensterbanken.

Indeling
Begane grond: Entree, vestibule, zwart/wit geblokte tegelvloer, kamer en suite met houten vloeren, schuifdeuren en hoge plafonds, vouwblinden en vensterbanken. Woonkeuken met ingebouwde 5 pits gaskomfoor, oven, vaatwasser en koelkast, openslaande tuindeuren, bijkeuken met zwart/wit geblokte tegelvoer, badkamer met douche en vaste wastafel. Studeerkamer en gewelfde provisiekelder.
Verdieping: Overloop te bereiken via originele trap, 3 slaapkamers, toilet en douche. Vaste trap naar 2e verdieping met grote zolderberging.

Achter het woonhuis bevindt zich de beschutte tuin met veel zon en privacy. Berging/stalling en garage.
CV gas, deels thermopane beglazing.

“Villa Cuypers,

Het huis heeft de tijden veel beter doorstaan. Aan de buitenkant is het huis nog bijna helemaal intact. Alleen aan de achterkant is, vermoedelijk rond 1920 een aanbouw gemaakt, waarin zich nu de keuken bevindt. Het huis ziet er nog steeds prachtig uit en is – zeker voor een woning bij een voormalige school erg fantasievol uitgevoerd. Het meest opmerkelijk is het tweekleurige pannendak. De pannen zijn – naar ontwerp van Cuypers – gelegd volgens een patroon van antracietzwarte ‘honingraatvormen’ tegen een oranjerode achtergrond.
Wie de aannemer van de bouw was, weten we niet, maar wel staat in de nok in een oud handschrift de naam Tolkamp. Misschien was hij timmerman.
De Villa en voormalige school kwamen tot stand in Pierre Cuypers’ Amsterdamse periode. Alle andere gebouwen in zijn Roermondse tijd. Dit verklaart het verschil in bouwtrant tussen de voormalige school en de villa en alle andere Cuypersmonumenten. Hij had zijn leer- en ontwikkelingsfase achter zich gelaten en was een gevierd architect.
Kranenburg was nu een ‘schnabbeltje’, want in de tijd dat hij in de hoofdstad de grote ontwerpen van het Rijksmuseum en het Centraal Station uitwerkt en uitvoerde (1876-1889), tekende hij hier de school en de woning (1879-1880) op een paar ‘vodjes papier’.
Enige details die hij in Amsterdam meermalen toepaste, zijn ook hier herkenbaar. Bijvoorbeeld de massief aangezette onderdorpels van de vensters, een thema dat hij mogelijk heeft ontleend aan de Engelse (neo)gotiek.
Zoals gezegd, zijn er enkele ontwerptekeningen van huis en school bewaard gebleven. Het is leuk om te zien dat Cuypers op deze ontwerptekeningen enkele zaken tot in detail heeft uitgewerkt, zoals een deurknop en de toegangsdeur aan de veranda.
Rechts van de fijn uitgewerkte deur bevindt zich een stichtingssteen met de initialen van freule Josephine van Dorth en het jaartal 1881. De deur is voorzien van gietijzeren roosterwerk van Frans fabricaat,en is in Parijs vervaardigd ( Bron archief Rotterdam).Cuypers was geen gemakkelijk man en misschien had hij daar problemen ondervonden toen hij de nu niet meer bestaande St. Antonius van Paduakerk voor Ulft realiseerde (1859) of anders toen hij de St. Walburgis van Netterden (1875) vergrootte? We weten het niet.
Het interieur van de villa bevat nog verschillende authentieke onderdelen. De vouwblinden en de vensterbanken op de begane grond vallen het meest op. Ze lijken als twee druppels water op die in de pastorie en zijn vast door hetzelfde timmerbedrijf gemaakt. De plafonds zijn verlaagd, maar het is heel goed mogelijk dat de oude stuuk- en/of pleisterwerken daaronder nog aanwezig zijn.”

Bron: Cuypers op de Kranenburg, de basis voor een kerkdorp

Meer informatie over dit object

Vorden – Ruurloseweg 95-95a, € 398.000,- k.k.

Kenmerken

Overdracht

Koopprijs
€ 398.000,- k.k.
Status
Verkocht
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Huidig gebruik
Woonruimte
Bouwvorm
Bestaande bouw
Energielabel
E
Bouwjaar
1880

Oppervlakte & inhoud

Woonoppervlakte
230 m2
Perceel oppervlakte
708 m2
Inhoud
889 m3

Indeling

Aantal kamers
6
Aantal slaapkamers
4
Voorzieningen
Rookkanaal