Enschede – M.H. Tromplaan 23, € 2.500.000,- k.k.

Representatief kantoor en/of een magnifiek familiehuis. Een landhuis in de stad.

Laat u niet misleiden door de naam van deze vorstelijke villa. ‘De Groote Schuur’ doet nauwelijks recht aan het wondermooie pand aan de M.H. Tromplaan in hartje Enschede. De statige stadsvilla, een Rijksmonument, is imposant en ingetogen tegelijk. Dankzij de dubbele bestemming, kantoor en wonen, zijn de gebruiksmogelijkheden legio.

De villa straalt authentieke grandeur uit en bevindt zich dankzij een ingrijpende renovatie in het recente verleden in een zeer mooie staat. Het pand is in 1902 gebouwd als winterresidentie voor de bankiersfamilie Blijdenstein, naar een ontwerp van architect Gerrit Beltman, die ook verantwoordelijk was voor de karakteristieke contouren van de Stoomspinnerij Twenthe in Almelo. Voor De Groote Schuur koos Beltman een eclectische stijl: neoclassicisme vermengd met romantische invloeden uit de Zwitserse chaletstijl, die rond 1900 erg populair was. Dat komt onder meer tot uiting in de vakwerkgevel vanaf de eerste verdieping en de dakkapellen aan de voor- en achterzijde. Kenmerkend zijn tevens de zandstenen erker over twee verdiepingen, de architraaf rond de entree en de vensters met roederamen. Het is wel duidelijk dat Beltman een villa met statuur wilde bouwen voor een man van aanzien.
Als je via de overdekte entree de villa betreedt, kun je niet anders dan geïmponeerd zijn. De centrale hal is van koninklijke allure. De carraramarmeren vloer is in ‘open boek’ gelegd, in de bijpassende schouw liggen de haardblokken klaar voor een mooi vuur en het hoge plafond is voorzien van sierlijk stucwerk. De uitstraling doet denken aan de landhuizen die de aristocratie in vroeger eeuwen liet verrijzen op onze rivieroevers. De Groote Schuur is niet meer of minder dan een landhuis in de stad.

Indeling:
Begane grond:
Er zijn maar liefst achttien kamers, verdeeld over drie verdiepingen, met een bruikbaar oppervlakte van 675 m². Op de begane grond zijn vijf vertrekken, alle bereikbaar vanuit de hal. De authentieke, plafondhoge deuren met roedeverdeling geven het geheel extra grandeur. Recht achter de hal ligt de voormalige eetkamer van de villa; rijk gedecoreerd met houten lambriseringen met cassetteverdeling, een monumentale houten schouw met tegeltableau en balkenplafond. De erker met glas in lood bovenvensters rondt het geheel stijlvol af. Je kunt je goed voorstellen hoe de familie hier destijds plaatsnam voor het diner, in het schijnsel van kaarsen, kroonluchters en een knapperend haardvuur. Links van de hal bevindt zich een riante (woon-)kamer en suite met erker, parketvloer in Versaille-patroon, een marmeren schouw, lambriseringen rondom en architraven met fraai houtsnijwerk. In de rechtervleugel bevinden zich nog twee mooie vertrekken, waarvan één met open haard en een dienstkamer.

Eerste verdieping:
De eerste verdieping is per lift bereikbaar, maar dan mis je de – letterlijk – schitterende verticale glas in lood vensters in het imposante trappenhuis. Op de verdieping bevinden zich aan weerszijde van een brede gang zes (slaap-)kamers met twee balkons en een sanitaire ruimte. Ook hier overal die mooie, hoge vensters met roedeverdeling, erkers en een enorm gevoel van ruimte.

Tweede verdieping:
De tweede verdieping is eveneens per trap en lift bereikbaar en telt nog eens zes slaapkamers en een sanitaire ruimte.

Zolder:
Middels een vast te trap is de ruime zolder te bereiken. Deze is multifunctioneel in te richten.

Souterain:
Het souterrain omvat vier separate ruimtes en een toiletgroep.

Buiten:
De monumentale stadsvilla wordt omgeven door een grondstuk van circa 1.608 m², stijlvol omheind met een smeedijzeren hek tussen bakstenen pilasters. Aan de achterzijde openen de kamers naar een statig bordes en een functioneel aangelegde tuin met parkeergelegenheid. De Groot Schuur is enige tijd in gebruik geweest als kantoorvilla, maar dat is nergens ten koste gegaan van de glorieuze, originele uitstraling. Voor zakelijk gebruik is het representatieve pand instapklaar, maar na enkele kleine aanpassingen kunt u hier ook wonen en werken op uiterst comfortabele wijze en in grote stijl combineren. Bovenal is Villa De Groot Schuur een familiehuis avant la lettre, op een grandioze, residentiële locatie in het centrum van Enschede; nabij het mooie Volkspark en op loopafstand van het NS-station.

Bijzonderheden:
– Gebruiksoppervlakte : 675 m²;
– Overige inpandige ruimte: 60 m²;
– Gebouwgebonden buitenruimte: 47 m²;
– Inhoud object: 2.766 m³;
– Airco in de kamers op het zuiden;
– Geheel dubbele beglazing;
– Op het achterliggende parkeerterrein zijn 30 parkeerplaatsen aanwezig.

Kosten koper:
De overdrachtsbelasting en notariskosten zijn voor rekening van de koper.

Zekerheidsstelling:
Bankgarantie c.q. waarborgsom ter grootte van 10% van de aankoopsom excl. BTW.

Meer informatie over dit object

Enschede – M.H. Tromplaan 23, € 2.500.000,- k.k.

  • Hidden

Kenmerken

Overdracht

Koopprijs
€ 2.500.000,- k.k.
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Huidig gebruik
Woonruimte
Bouwvorm
Bestaande bouw
Bouwjaar
1902

Oppervlakte & inhoud

Woonoppervlakte
675 m2
Perceel oppervlakte
1.608 m2
Inhoud
2.766 m3

Indeling

Aantal kamers
18
Voorzieningen
alarminstallatie, Buitenzonwering, Lift, Airconditioning, Frans balkon, Dakraam