24 maart 2020

Veelgestelde vragen omtrent Corona/Covid-19

Beste bezoeker,

In heel Nederland zijn extra maatregelen nodig om verspreiding van COVID-19/Coronavirus tegen te gaan. Vanaf maandag 24 maart 2020 gelden er verscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De maatregelen zijn onder andere om thuis te blijven bij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Ook dienen we sociale contacten zoveel als mogelijk te mijden en wordt er gehandhaafd op groepen van meer dan drie personen. Bij Thoma Post Makelaars doen we er alles aan om onze relaties en collega’s te beschermen en verdere verspreiding te voorkomen. De kantoren van Thoma Post Makelaars zijn bereikbaar en zijn open voor bezoek. Onze collega’s, welke thuis kunnen blijven, werken vanuit huis. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en volgen uiteraard de richtlijnen van het RIVM op. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn dan zullen wij deze hier melden.

DIGITALE MOGELIJKHEDEN:

Een huis kopen of verkopen kan met minimale fysieke contacten. Onze digitale mogelijkheden op een rij:
•    Waardebepaling via videobellen of met foto’s via WhatsApp;
•    Bezichtigen via Facebook Live;
•    Koopakte digitaal ondertekenen;
•    Hypotheek- en verzekeringsadvies op afstand;
•    Ruime contactmogelijkheden van 9:00 uur tot 23:00 uur via telefoon, mail, live chat, Facebook- en Instagram chat, Skype, FaceTime en WhatsApp.

Kan ik nu nog wel een woning gaan kopen of bezichtigen, ondanks alle maatregelen?
Vind je het spannend om nu een woning te kopen? Dat is echt niet nodig! Wij als makelaar zijn creatief en hebben diverse maatregelen genomen om de regelingen met betrekking tot social distancing te kunnen waarborgen.

Heb je de video van het huis op de website bekeken? Deze geeft vaak al een goed beeld. En rijd eens door de straat, bekijk het huis van de buitenkant, hoe is de buurt? Bent je enthousiast. Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken voor bezichtiging. Deze bezichtiging kan via FaceTime of Facebook live plaatsvinden, maar met inachtneming van de regels van het RIVM bent u ook van harte welkom ter plekke.

Ook is het mogelijk om de koopovereenkomst op afstand te tekenen. In deze koopovereenkomst kan een ‘opschortende voorwaarde’ opgenomen worden. Met andere woorden: kun je als verkoper of koper als het gevolg van Corona/Covid-19 of de door de overheid bepaalde maatregelen de woning niet in eigendom overdragen? Dan wordt deze verplichting uitgesteld!

Wat betekent dit voor de woningmarkt?
De NVM heeft ons laten weten dat over het algemeen de bezichtigingen in het hele land doorgaan. Ook de verkoopcijfers laten nog geen grote fluctuaties zien. Dat kan veranderen wanneer deze situatie langer duurt, maar vooralsnog zien we in de statistieken geen grote veranderingen. De krapte op de markt is zo groot dat verkopers van nu nog geen genoegen nemen met lagere prijzen. Ook horen we dat de termijn ‘onder voorbehoud van financiering’ op verzoek wat langer wordt, omdat ook de banken en hypotheekverstrekkers door het noodgedwongen thuiswerken soms wat meer tijd nodig hebben.

Voor actuele informatie en adviezen kun je het beste kijken op de volgende pagina: www.nvm.nl/covid19. Daar vind je ook eventuele clausules die je kunt gebruiken.

Wat betekent dit voor taxaties?
NWWI en NHG hebben bekend gemaakt dat een woningtaxatierapport zonder interne inspectie niet door NHG of de geldverstrekkers zonder NHG wordt geaccepteerd, waardoor NWWI deze rapporten niet zal kunnen valideren.

Waar kunt u zelf op letten tijdens een taxatie?

    • Vraag of u alleen door de woning mag lopen of kies een moment uit dat er weinig mensen in huis zijn.
    •  Blijf niet langer dan noodzakelijk binnen.
    • Vraag of u foto’s mag maken, zodat u later alles kunt bekijken.
    • Gebruik handschoenen, raak niet teveel aan, gooi de handschoenen na gebruik weg en desinfecteer direct uw handen. Raak niet uw gezicht aan. Het virus dringt via mond, neus en ogen binnen.

Wat betekent dit voor het regelen van een hypotheek en de hypotheekrentes?
U leest hierover op verschillende nieuwssites, dus we begrijpen goed dat u deze vraag stelt. Op basis van de economische vooruitzichten verwachten wij – door de toenemende onzekerheid in de markt en dus hogere risico’s – een lichte stijging. Echter neemt bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank nu al maatregelen om de rente weer te stabiliseren. Veel geldverstrekkers hebben aangegeven dat ze coulant omgaan met mensen die door de coronacrisis in de problemen komen. Neem tijdig contact op met uw adviseur zodat wij u kunnen informeren en helpen.

Terug naar Nieuws