Appartement B23, vanaf € 510.000,-

De oude koloniale landbouwschool in Deventer wordt getransformeerd tot Nieuwlarenstein. Een mix van herenhuizen, stadswoningen, smederijwoningen en appartementen rondom een gezamenlijke binnentuin. Een project met een knipoog naar het verleden. De verschillende woningtypes worden benoemd naar voormalige functies van de oude koloniale landbouwschool.

HISTORIE
De Rijks Hogere Landbouwschool aan de Brinkgreverweg in Deventer werd in 1912 geopend door prins Hendrik. De naam: Middelbare Koloniale Landbouwschool. De lessen waren vooral gericht op de plantages van Nederlands-Indië en op de suikerindustrie. De school kreeg hierdoor al gauw de bijnaam ‘Suikerschooltje’. Sinds 1999 heeft het schoolgebouw een status als rijksmonument. De locatie is ingesloten door een monumentaal hekwerk van 340 meter lang. Hierdoor ontstond als het ware een eiland in de stad Deventer met een besloten, herkenbare identiteit. Belangrijk onderdeel van de school waren de proeftuinen: tuinen met strakke plantvakken en zones met bomenteelt, moestuinen en kassen.

CARRÉ-VORM RONDOM EEN BINNENTUIN
Het binnengebied van Nieuwlarenstein kent een lange geschiedenis als proeftuin. Uit het archiefmateriaal is geen bewuste vormgeving van de terreininrichting te herleiden. De foto’s uit de verschillende decennia laten vooral een efficiënte opzet zien. Op de afbeeldingen herkennen we moestuinen, maar ook bomenteelt. Door de jaren heen zijn steeds grotere delen van het binnenterrein bebouwd met schuren en vooral met kassen.
Binnen het nieuw gevormde carré is er veel ruimte: meer dan voldoende voor de bewoners van de nieuwbouw en het rijksmonument om te genieten van de particuliere tuinen. Daarnaast is er ruimte voor een gezamenlijk binnengebied. Een tuin met een knipoog naar het verleden, als ontmoetingsplek voor de nieuwe bewoners en een eigentijdse wijk.

Even lekker met je handen in de aarde. Een paar takken snoeien. Een kop koffie met de buren. Boontjes uit de moestuin halen voor het eten van vanavond. Picknicken in het gras met de kinderen. Bloemen plukken. Of … gewoon lekker zitten en even helemaal niets. In de gezamenlijke binnentuin van Nieuwlarenstein kan het allemaal.
De huizen van Nieuwlarenstein worden in een carré-vorm rondom de binnentuin gebouwd. Alle grondgebonden huizen hebben een eigen privé tuin die grenst aan de gezamenlijke binnentuin. Op deze manier ontstaat er een royale binnentuin waar alle bewoners iets aan hebben. De beleving is natuurlijk ook bijzonder. Zo dicht bij de stad wonen in zo’n groene omgeving. Alle grond binnen de hekken van Nieuwlarenstein wordt eigendom van de Vereniging(en) van Eigenaren. Dus ook de grote binnentuin. Het onderhoud en beheer hiervan valt onder de verantwoordelijkheid van de Vereniging van Eigenaren waar alle kopers lid van zijn. Elke koper betaalt maandelijks ook een bijdrage voor het onderhoud en in stand houden van alle gemeenschappelijke elementen zoals de tuin, de bestrating en de verlichting. Wanneer de bewoners zelf onderhoudswerkzaamheden in de tuin uitvoeren scheelt dat in de onderhoudskosten. Ben je dan als bewoner verplicht om mee te werken in de tuin? Nee hoor, dat bepaal je helemaal zelf en daar worden afspraken binnen de Vereniging van Eigenaren over gemaakt. In ieder geval kunnen alle bewoners op hun manier genieten van de gezamenlijke binnentuin, … om lekker stads buiten te wonen.

PROGRAMMA
Nieuwlarenstein bestaat ook uit:

DE SCHOOL
23 appartementen, koop

DE SMEDERIJ
9 grondgebonden woningen, reeds verkocht

HET LAB
9 stadswoningen, reeds verkocht

DE BIEB
10 herenhuizen, reeds verkocht

HET LOKAAL
21 appartementen, huur (nog geen nadere informatie of data over bekend)

Meer informatie over dit object

Appartement B23,

  • Hidden

Kenmerken

Algemeen

Koop aanneemsom van
€ 510.000,-
Aantal vrije eenheden
1
Inhoud van
848 m3
Inhoud tot en met
848 m3
Woonoppervlakte van
155 m2
Woonoppervlakte tot en met
155 m2
Perceeloppervlakte van
0 m2
Perceeloppervlakte tot en met
0 m2
Woonkameroppervlakte tot en met
0 m2