Wat zijn de bijkomende kosten bij het kopen van een bestaand huis en een nieuwbouwhuis?

Geschreven door: Silke Leferink

Op:  

Tags: Woningmakelaardij

In: Algemeen

Wanneer je een huis koopt, heb je naast de vraagprijs en makelaarskosten ook nog verschillende bijkomende kosten. Hierbij verschillen de kosten als je een bestaand huis of een nieuwbouwhuis wilt kopen. We hebben de belangrijkste bijkomende kosten even voor je op een rijtje gezet:

Bestaand huis:

Bij een bestaand huis zul je rekening moeten houden met onder andere:

  • De notariskosten die je aan de notaris betaalt voor het opmaken van de eigendoms- en hypotheekakte. Gemiddeld zul je hiervoor € 1.000 betalen.
  • Als je een bestaand huis koopt, betaal je daar zogenaamde overdrachtsbelasting over. Dit is 2 procent van de koopsom. Bij een huis met een waarde van € 250.000 betaal je dus € 5.000 aan overdrachtsbelasting. Als starter kun je, onder de juiste voorwaarden, gebruikmaken van de startersvrijstelling.
  • De taxatiekosten zijn de kosten voor het laten taxeren van je nieuwe huis. Oftewel: door een taxateur de waarde van het nieuwe huis laten bepalen. Voor het krijgen van een hypotheek is een taxatierapport vaak verplicht. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 750, afhankelijk van de woning.
  • Als je een bestaand huis koopt, is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Daarin staat alles beschreven over hoe het huis er op dit moment voor staat. De kosten om een bouwkundige keuring uit te laten voeren liggen op ongeveer € 350, afhankelijk van de woning.

Nieuwbouwhuis:

Bij een nieuwbouwhuis komen de volgende uitgavenposten kijken:

  • Je betaalt de zogeheten ‘bouwrente’ aan de aannemer als je de hypotheek nog niet rond hebt gekregen. Zo komt de aannemer niet in de problemen met de kosten die hij al maakt voor de bouw. Zodra de hypotheek rond is, betaal je geen bouwrente meer.
  • Wanneer de aannemer het huis oplevert, is het verstandig om door een onafhankelijke expert een opleveringskeuring te laten uitvoeren. Zo weet je zeker dat alles in orde zal zijn. Een opleveringskeuring kost ongeveer tussen de € 200 en € 300.
  • Bij veel nieuwbouwprojecten is er een vaste projectnotaris die de eigendomsoverdracht regelt. Deze kosten hoef jij als koper niet te betalen, want die zijn al verwerkt in de koopsom vrij op naam (v.o.n). Sluit jij een hypotheek af? Dan ben je verplicht om door hetzelfde notariskantoor ook de hypotheekakte te laten opstellen. Alleen betaal jij deze kosten wel zelf. Reken op € 500 tot € 1.000 voor de hypotheekakte.
  • Ten slotte, als je in aanmerking komt voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG), komt er 0,6% bovenop de lening bij.

Wil je meer informatie over bijkomende kosten? Onze adviseurs staan je graag te woord. Bel met een van onze kantoren,

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.