Wat mogen we dit jaar verwachten op financieel gebied

Geschreven door: Silke Leferink

Op:  

In: Algemeen

2016 is ondertussen een tijdje bezig, maar wordt dit een goed of slecht jaar voor je portemonnee? Wij zetten de verwachtingen voor de huizenprijzen, hypotheekrente en spaarrente even op een rijtje.

Hypotheekrente: Positief

In augustus van 2014 bereikte de hypotheekrente het laatste niveau sinds het jaar 1540. Nog nooit in de geschiedenis was de rente voor een hypotheek zo laag. Desondanks ging die daling gewoon verder in 2015, record na record werd gebroken. Begin 2015 betaalden we 3,25% rente voor de hypotheekrente 10 jaar vast. Eind 2015 is die hypotheekrente nog maar 2,10%. Hoe uniek is een laagste hypotheekrente van 2,10%? Heel uniek. In augustus 2008 was de huizenprijs het hoogst tot nu toe. Die bedroeg toen €262.000. De hypotheekrente was 5,85% en je netto maandlast €1.081.

Per eind 2015 bedraagt de actuele huizenprijs €237.900 en de laagste hypotheekrente 2,10%. Je netto maandlasten zijn gedaald naar €780. Voor eenzelfde huis betaal je nu €300 per maand minder. Dat zijn verschillen die je elke maand in je portemonnee voelt.

Hypotheekrente in 2016

Banken lenen zelf ook geld. Dat kan zijn van andere banken, van Europa of van spaarders. De rentetarieven die de bank betaalt heten “kapitaalmarktrente” en “geldmarktrente”. Deze tarieven vormen de basis voor jouw hypotheek. Alhoewel de winstmarges van banken op deze basistarieven vaak hoog zijn, staan beide rentetarieven nu historisch laag. Deze marges zouden dit jaar kunnen dalen. Tegelijkertijd zou dit jaar de kapitaalmarktrente iets kunnen stijgen. De verwachting is dat de hypotheekrente dit jaar het huidige lage niveau behoudt en wellicht zelfs nog een beetje daalt.

Huizenprijs: Positief

De huizenprijzen blijven stijgen. Het aantal verkopen stijgt al sinds het voorjaar van 2013, terwijl de echte prijsstijging pas in de winter erna inzette. Die prijsstijging gaat een inhaalslag maken. De verwachting is dat de huizenprijzen in 2016 minimaal 4% zullen stijgen.

Spaarrente: Zeer negatief

Het is je wellicht niet ontgaan: de Europese Centrale Bank heeft de rente zo ver verlaagd dat banken er praktisch gratis geld kunnen lenen. Dat is ook gelijk de reden dat banken jouw spaargeld niet nodig hebben en de spaarrente steeds lager wordt.

Spaarrente in 2016

Europa wil dat de economie goed op stoom komt. Die hele lage rente van het ECB blijft daarom het komende jaar zeker nog laag, de spaarrente zal verder dalen. Jouw spaarrekening wordt daardoor steeds meer een plek om je geld te bewaren, in plaats van een plek om je geld in waarde te laten stijgen. Zelfs met een lagere vermogensbelasting in 2016 kan je verlies verder oplopen. Je hypotheek aflossen kan dan een goed alternatief zijn.

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.