Wat komt er kijken bij het kopen van een huis?

Geschreven door: Silke Leferink

Op:  

In: Algemeen

Wil jij een nieuw huis kopen? Dan breekt er een spannende en bijzondere tijd voor je aan! Of het nu je eerste huis is of niet, er komt vaak veel op je af. In deze blog zetten wij voor jou 7 stappen op een rij die jij tegen kan komen bij het zoeken en kopen van een nieuw huis. Succes!

Stap 1: Wat zijn jouw financiële mogelijkheden?

Voordat jij opzoek kan gaan naar de woning die voldoet aan al jouw woonwensen, moet je weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Hoeveel kun jij uitgeven aan een woning en wat worden jouw maandlasten? Je kunt dat zelf eenvoudig online berekenen, maar uiteraard staan onze hypotheekadviseurs graag voor je klaar om samen met jou het kopen van een huis te berekenen.

Stap 2: Welk huis beschikt over al jouw woonwensen?

Dit is natuurlijk de leukste stap! Zodra jij weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn, kan de zoektocht beginnen. Om je ideale huis te vinden, zijn er verschillende websites waar jij gebruik van kan maken. Denk bijvoorbeeld aan Funda.nl of bekijk ons aanbod op www.thomapost.nl. Uiteraard zijn er nog veel meer manieren. Wij wensen je veel plezier!

Stap 3: Wanneer ga jij het huis bezichtigen?

En je droomhuis al gevonden? Na allerlei mooie huizen te hebben gezien, zijn er altijd een paar die er voor jou uit springen. Waar wacht je nog op, bezichtigen maar!

Het bezichtigen van huizen kan door een afspraak te maken met een makelaar. Tijdens het bezichtigen is het belangrijk om goed rond te kijken. Je wilt immers er later niet achter komen dat er gebreken zijn. Bij oudere huizen is het bijvoorbeeld altijd goed om een bouwkundige keuring aan te vragen. Heb jij nog meer tips waar mensen op zouden kunnen letten bij het bezichtigen?

Stap 4: Krijg jij het voor elkaar?

Je hebt het huis bezichtigd en je weet het zeker, dit moet jouw huis worden! Helaas krijg je het huis niet zomaar en zul je moeten onderhandelen met de huidige bewoners.

Bij het onderhandelen over de prijs neem je ook de waarde mee van datgene wat achterblijft. Denk bijvoorbeeld aan gordijnrails of lampen. Tevens worden er ontbindende voorwaarden opgesteld. Hierdoor voorkom je dat, wanneer je een bod uitbrengt en de financiering toch niet rond krijgt, je niet vast zit aan de koop van de woning.

Stap 5: Kan de koopovereenkomst dan nu eindelijk getekend worden?

Wanneer jij met de verkopers een overeenstemming hebt, komt de koop tot stand als beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend. De koopovereenkomst gaat naar de notaris en als koper heb je vervolgens een wettelijke bedenktijd van drie dagen en kun je zonder reden alsnog de koop ontbinden.

Stap 6: Welke hypotheek sluit jij af?

De meest bekende hypotheekvormen zijn annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek.

  • Annuïteitenhypotheek. Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je maandelijkse kosten bestaan uit rente plus aflossing. Dit bedrag blijft gelijk gedurende de gehele looptijd. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost.
  • Lineaire hypotheek. En wat is dan een lineaire hypotheek? Een lineaire hypotheek is ook een hypotheek waarbij je maandelijkse kosten bestaan uit rente en aflossing. Dit bedrag blijft echter niet elke maand gelijk. Je maandbedrag begint hoger en eindigt lager dan bij een annuïteitenhypotheek. Op de einddatum is ook de gehele hypotheek afgelost.

Welke hypotheek past het beste bij jou? Bepaal dat samen met een van onze hypotheekadviseurs.

Stap 7: Het is zover: de overdracht!

Wanneer alles rond is, je de hypotheek hebt geregeld, de bedenktijd verstreken is en de eventuele aanvullende ontbindende voorwaarden niet meer van toepassing zijn, is de koop definitief. De overdracht kan eindelijk plaatsvinden en daarna kan het verhuizen beginnen!

Speel jij met de gedachte om te gaan verhuizen en wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn?

Neem contact met ons op en wij komen graag bij je langs!

 

 

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.