Wat je kunt doen om je inboedelverzekering te optimaliseren

Geschreven door: Silke Leferink

Op:  

In: Algemeen

Wist je dat je korting kunt krijgen op je inboedel- en opstalverzekering wanneer je huis op een bepaalde manier beveiligd is? En hoe kan de oude verzekering worden opgezegd? Hierbij een aantal tips die wij graag met jullie delen!

Je inboedel- en opstalverzekering opzeggen

Het wisselen van verzekering is een stuk simpeler geworden. Heb je een inboedel- of opstalverzekering afgesloten voor 1 januari 2010? Dan moet de verzekeraar nu zelf, en op tijd, laten weten wanneer de verzekering automatisch wordt verlengd. Ook moeten zij aangeven tot welke datum je nog op kunt zeggen.

Nieuwe regels

Wanneer je je verzekering automatisch laat verlengen, dan gelden er na die looptijd nieuwe regels: je kunt de verzekering dan elk moment opzeggen met een opzegtermijn van maximaal 1 maand. Inboedel- en opstalverzekeringen die je nu afsluit, hebben standaard een looptijd van 1 jaar (tenzij je zelf kiest voor een langere looptijd). Na een jaar kun je de verzekering elk moment opzeggen, met een opzegtermijn van 1 maand.

Korting door inbraakpreventie

Als je je huis beter beveiligd, krijg je bij een aantal inboedelverzekeraars korting op de premie en/of een betere dekking. Om in aanmerking te komen voor de verzekeringsvoordelen, moet je je huis zodanig aanpassen dat het voldoet aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of Borgnorm (voor elektronische beveiliging). Sommige inboedelverzekeringen hebben aanvullende of eigen eisen.

Politie Keurmerk Veilig Wonen

  • Om het politie Keurmerk Veilig Wonen te krijgen kun je, mets je handig bent, een hoop zelf doen. Denk hierbij aan: • Beveiliging van ramen, deuren, bergingen en schuren met gecertificeerd hang- en sluitwerk;
  • Goede buitenverlichting bij de voor- en achterdeur;
  • Rookmelders bij de slaapkamers

Borg-norm

Voor de Borg-norm moet er meer gebeuren dan bovenstaande. Je hebt dan in ieder geval een Borg-gecertificeerd alarmsysteem nodig dat aangesloten wordt door een erkend bedrijf.

Huissleutel kwijt?

Als je je huissleutel verliest, moet je dit snel melden bij de inboedelverzekeraar. Die zal, zeker als de sleutel gestolen is, de kosten van een nieuw slot vaak vergoeden. Sommige verzekeraars kennen geen dekking bij verlies, maar geven aan dat er sprake is van een grijs gebied.

Vervang snel je sloten

Diverse verzekeraars eisen bij sleuteldiefstal, of als de vinder je adres zou kunnen achterhalen, dat de sloten binnen 24 uur worden vervangen. Dit ook om de kans op inbraak/insluipingen zo klein mogelijk te maken. Uiteraard eisen ze dat ook in eigen belang. Hou de kosten laag door alleen de cilinder te vervangen. Hierdoor hoef je alleen nieuwe sleutels aan te schaffen en dat scheelt behoorlijk in de kosten, zeker als je een sleutel hebt voor meerdere sloten.

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.