Zomerse vraag: verhuizen of toch nog even niet?
op:
Op:
In: Algemeen
Een aankoopmakelaar is niet verplicht, maar kan handig zijn in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld:
Het takenpakket van een aankoopmakelaar ligt nergens officieel vast. Je moet hierover zelf goede afspraken maken. De hulp van de aankoopmakelaar kun je grofweg opdelen in de volgende 4 stappen:
Aankoopmakelaars zeggen dat ze soms eerder dan jijzelf een geschikte woning voorbij zien komen. Bijvoorbeeld woningen die officieel nog niet ‘op de markt’ (meestal is dat Funda) staan. Soms gaat de aankoopmakelaar verder en benadert hij zelfs woningeigenaren waarvan de woning niet eens te koop staat.Verder kan een aankoopmakelaar meedenken over het soort woning en waar deze te vinden is voor een betaalbare prijs. Bijvoorbeeld in een randgemeente waar je zelf niet aan denkt.
Het is gebruikelijk om samen de uitgezochte woning(en) te bezichtigen. De makelaar kijkt met een neutrale blik naar het huis en hij stelt – als het goed is – kritische vragen aan de verkoper of verkoopmakelaar. Onder andere over de:
Na afloop van de bezichtiging zet hij de voor- en nadelen op een rij en geeft hij advies over de woning. Bijvoorbeeld om een bouwkundige keuring uit te laten voeren en een geschikte prijs.
Een aankoopmakelaar behoort enig verstand te hebben van de potentiële risico’s van een woning. Denk aan:
De aankoopmakelaar moet dit soort zaken weten en hoort je daarop te wijzen. Hiermee voldoe je aan de onderzoeksplicht die je hebt als koper.
Dit is normaal gesproken de belangrijkste taak van de aankoopmakelaar. Hij heeft vaker met dat bijltje gehakt en weet wat hij moet doen. De toegevoegde waarde van de makelaar zit hem uiteindelijk in de aankoopprijs. Die hoort, na aftrek van de makelaarscourtage, lager te zijn dan de prijs die je zelf had kunnen bereiken. Anders had je het net zo goed zelf kunnen doen.
Omdat huizen tegenwoordig voor de vraagprijs en zelfs daarboven worden verkocht, is het soms lastig om mee te kunnen bieden op jouw droomhuis. Op sommige plekken is de woningmarkt zó overspannen dat je er zonder aankoopmakelaar niet tussenkomt.
Om de woning daadwerkelijk te kunnen kopen:
De aankoopmakelaar zal je hierbij helpen. Verder controleert hij de voorlopige koopakte op fouten en voor jou ongunstige bepalingen. Een goede aankoopmakelaar gaat ook met je mee naar de inspectie van het huis kort voor de overdracht.
Wil je meer informatie ontvangen over onze hulp bij het aankopen van een huis? Bel met een van onze kantoren en dan helpen we je graag verder.
Dit artikel delen?
We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.
Test ons online zoeksysteem 2 weken gratis en ontdek woningen voordat ze op funda staan! Kies uit een regio: Stedendriehoek, Twente of Achterhoek.
Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.