Veranderende wetgeving rondom het energielabel

Geschreven door: Silke Leferink

Op:  

Tags: Woningmakelaardij

In: Algemeen

De wetgeving voor het energielabel van bedrijfspanden wordt binnenkort aangescherpt! Wil jij weten wat dit voor jou betekent? Je leest het én bekijkt het in deze blog.

Verplichte vermelding van het energielabel per 1 januari 2022 op funda in business

Vanaf 1 januari 2022 wordt het verplicht om een geldig energielabel te vermelden in advertenties voor de verkoop of verhuur van een woning of ander onroerend goed (zoals kantoren, winkels e.d.). Daarom is het belangrijk om het energielabel op tijd aan te vragen, want dit kan niet meer vlak voor het moment van overdracht bij de notaris.

De verplichting om dit label te verstrekken en te laten publiceren ligt bij jou als verkoper of verhuurder. Wanneer je dit dus niet op tijd regelt, is er een kans dat je persoonlijk een boete ontvangt van de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). Funda in business houdt ook rekening met deze nieuwe wetgeving. Dit betekent dat wij vanaf 1 januari 2022 ook geen aanmeldingen kunnen doen zonder dat hier een energielabel aan toegevoegd is.

Omdat wij willen voorkomen dat funda in business  jouw advertentie on hold zet, ontvangen wij graag uiterlijk 20 december 2021 een energielabel van jouw bedrijfspand. Zie voor meer informatie of jouw bedrijfspand labelplichtig is op https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/energielabel-utiliteitsgebouwen.

Minimaal energielabel C vanaf 1 januari 2023 volgens de wet

Daarnaast komt er vanaf 1 januari 2023 een nieuwe wettelijke regel bij.  Dit betekent dat kantoorpanden/kantoorruimtes groter dan 100 m2 ook verplicht zijn om minimaal energielabel C te hebben. Wanneer het pand hier niet aan voldoet is het helaas niet langer toegestaan om  het te verhuren.

Met een energielabel lager als klasse C riskeer je een boete en zelfs sluiting van het pand met alle gevolgen van dien. Het is dus belangrijk dat je als eigenaar energie zuinige maatregelen treft om aan een label C te voldoen.

Voor vragen kun je contact opnemen met één van onze kantoren, dan kijken wij graag met je mee! In onderstaande video zet onze collega Robert IJntema alle informatie nog eens op een rij.

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.