Toekomstige woningkopers: meer ouderen maar ook meer jongeren

Geschreven door: nieuwbouw-thoma-post-2

Op:  

In: Algemeen

Sinds 2013 neemt het aantal ouderen versneld toe (CBS Bevolkingsprognose). Het aantal 65-plussers zal toenemen en van 2,7 miljoen in 2012 naar 4,7 miljoen in 2047, wat betekent dat de grijze druk zal stijgen van 27% naar 51%.

Een andere ontwikkeling is dat starters steeds later toetreden op de woningmarkt waardoor het aantal huishoudens tussen de 25 en 35 jaar ook zal toenemen. Volgens de meest recente prognose van het CBS zal het aantal huishoudens tussen 2015 en 2020 toenemen met 317.000, waar de grootste verschillen te vinden zijn in de categorie 25 tot 35 jaar en 55 jaar en ouder.

Afbeelding3

Zoals op de afbeelding te zien valt neemt het aantal jongeren dat een woning koop af. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo moet er steeds meer eigen geld ingebracht worden bij de aankoop van een woning. De financieringsnormen zijn verscherpt waardoor er minder geleend kan worden. De hypotheek moet volledig afgelost worden, het aflossingsvrije deel is afgeschaft. Flexibilisering van de arbeidsmarkt en het aantal jongeren met een HBO of universitaire opleiding is de laatste jaren toegenomen.

De categorie tussen de 25 en 35 jaar heeft de afgelopen jaren de koppositie overgenomen en zijn nu het meest actief op de woningmarkt. De verhuiskans in deze categorie is zo hoog omdat die van de categorie ervoor zo sterk is afgenomen.

Ook bij het aantal ouderen neem de koopbereidheid toe. Steeds meer 55-plussers woont in een koopwoning waardoor het percentage gekochte woningen in deze leeftijdscategorie bij ongewijzigd verhuisgedrag automatisch toeneemt.

Er kan worden geconcludeerd dat het profiel van de potentiële huizenkoper er over een goed aantal jaren anders uit ziet dan nu. Waarin kopers van 25 tot 35 jaar en 55 plussers de hoofdrol spelen.

Bron: Rabobank

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.