Samenwerken in het belang van de koper’ – WIT Nieuwbouw

Geschreven door: Silke Leferink

Op:  

In: Algemeen

Veel vraag, weinig aanbod: grote uitdaging voor projectontwikkelaar, bouwer, hypotheekverstrekker én makelaar.

Binnen een termijn van enkele jaren is de woningmarkt gekanteld. De vraag naar nieuwbouwwoningen is momenteel groot, terwijl als gevolg van de crisis het aanbod relatief laag is. Een uitdaging voor de totale kolom: van projectontwikkelaar en bouwer tot hypotheekverstrekker en makelaar. Bovendien is er nog een aspect: de koper wordt individualistischer, vraagt om meer maatwerk en wil graag verrast worden. Door een optimale samenwerking tussen de partijen kan aaraan voldaan worden, constateren de deskundigen van Nijhuis Bouw en Rabobank Enschede-Haaksbergen. Een aanpak die de partijen ook andere eigenaren van interessante ontwikkellocaties kan bieden. Het plan StadsZeggelt aan de rand van het Enschedese centrum is met elf huurappartementen, acht stadsvilla’s en zes loftwoningen een nieuwbouwproject van Nijhuis Bouw dat volledig aansluit op de wens en de beleving van de ‘nieuwe’ huizenkoper. Niet alleen qua locatie en ontwerp, maar ook door de wijze waarop de woningen zijn gepresenteerd en niet in de laatste plaats door de samenwerking tussen bouwer en architect, hypotheekverstrekker en makelaar.

 width=

EIGENTIJDSE WOONWIJK
Leon Scholten is projectontwikkelaar bij Nijhuis Bouw en nauw betrokken bij StadsZeggelt: een voormalig fabrieksterrein dat een metamorfose ondergaat tot een eigentijdse woonwijk. Scholten: “Onze aanpak is dat wij ons primair afvragen wie er op deze plek zou willen wonen. Al snel was duidelijk dat de hippe stadsbewoners die een trendy en gezellige woonomgeving zoeken de doelgroep vormt. Op basis van beschikbare data kwamen we al snel tot een lijst van 500 potentiële kopers. Dat is natuurlijk prettig om te weten als projectontwikkelaar.” De volgende stap is een inventarisatie van wensen en verwachtingen van die potentiële kopers: wat moet de stijl zijn en waaraan is behoefte. Een steeds belangrijkere fase vooraf. En noodzakelijk, want de nieuwe huizenkoper is individualistischer en wil een onderscheidend type woning. Een fase waarin ook de architect een grote rol speelt. Beltman Architecten tekende voor de ontwerpen. Architect Koert Helmes: “We denken al vrij snel mee en je kunt, wat wensen betreft, extreme eisen er snel uitfilteren. Maar je wilt zoveel mogelijk mensen bedienen. Dan gaat het om een balans tussen creativiteit en maakbaarheid. Onze rol als architect is veranderd: de architect verzint een plan niet meer alleen, maar het gaat er juist om samen op te trekken binnen een integraal proces, waarin je iets onverwachts en aantrekkelijks wilt realiseren.”

INDIVIDUELE WENSEN EN EISEN
Maakbaarheid; het is genoemd. Want de individuele wensen van de  width=toekomstige bewoners moeten uiteraard ook constructief en binnen een efficiënt bouwproces verwezenlijkt kunen worden.  Vestigingsleider Jan Keizer van Nijhuis Bouw: “In het proces bepaal je in een zo vroeg mogelijk stadium voor wie en wat je bouwt. En dan ook nog vooral zo onderscheidend mogelijk, want het moet zoveel mogelijk aansluiten op die individuele eisen. Het moet jouw woning worden. Zoiets lukt alleen binnen een goede samenwerking tussen alle partijen. Door tijdig de wensen te inventariseren blijft het betaalbaar en kunnen we de woning realiseren waar de koper om vraagt.”

SNEL SCHAKELEN
Birgit Timmen is financieel adviseur bij de Rabobank Enschede-Haaksbergen: “We werken voor dit plan nauw samen met Nijhuis Bouw en Thoma Post Enschede. Die samenwerking betekent dat we onderling snel kunnen schakelen in het belang van de potentiële koper. We zijn goed geïnformeerd over de mogelijkheden en zijn in een vroeg stadium betrokken bij dit plan. Bovendien weten we heel goed wat er in de markt gaande is door de contacten met Thoma Post. Dat maakt onze positie uniek.” De Rabobank speelt als belangrijke hypotheekverstrekker steeds meer in op de vraag, vervolgt Birgit Timmen: “De klant wordt steeds kritischer. Als Rabobank zijn wij in staat die vraag te beantwoorden. Een hypotheek die binnen een week kan worden geregeld, is tegenwoordig iets wat de klant verwacht en wat wij kunnen bieden. We zijn een zelfstandige bank en kunnen zelf beslissingen nemen of wij een financiering verstrekken. En niet te vergeten: onze hypotheekofferte geldt bij de Rabobank voor een jaar. Zonder extra kosten. Dat wordt zeker gewaardeerd door kopers. Vooral als het gaat om een nieuwbouwwoning omdat het bij deze groep vaak langer duurt voordat ze naar de notaris kunnen.” Ilse Kleinheerenbrink, nieuwbouwmakelaar bij Thoma Post, is de verbindende factor tussen alle betrokken partijen. Zo bracht zij Leon en Birgit met elkaar in contact. Bovenal spreekt zij de nieuwbouwklant en weet ze als geen
ander wat de wensen zijn en wat er speelt op de nieuwbouwmarkt.

“Vertrouwen in elkaar is absoluut cruciaal”

 

VERTROUWEN
Alle partijen benadrukken dat binnen een samenwerking zoals bij het project  width=StadsZeggelt vertrouwen in elkaar absoluut cruciaal is. Jan Keizer: “De bouwkolom is erg traditioneel georganiseerd. Nijhuis gelooft in samenwerken. Het aangaan van een samenwerkingsverband zorgt ervoor dat specialistische kennis in een zo vroeg mogelijk stadium toegevoegd wordt. Het eigen belang van de partner wordt ondergeschikt aan het gezamenlijke belang. Je moet niet bang zijn voor discussies; we moeten ons realiseren dat elke discussie is gebaseerd op vertrouwen.” Birgit Timmen: “Dat vertrouwen krijgt de klant ook van ons. Het is een overspannen markt, dan is het juist fijn als wij binnen een week een hypotheek kunnen regelen. Dat onderscheidt ons.”

MAATWERK
Kern van de boodschap is dat alleen door een goede samenwerking creatieve nieuwbouwplannen als StadsZeggelt mogelijkzijn. Woningen die een sterk individueel karakter hebben, waar de koper zijn creativiteit en ideeën uitgewerkt wil zien en op maat bediend wil worden door de bouwer en hypotheekverstrekkende partij. Financieel adviseur Birgit Timmen: “Maatwerk kunnen wij uiteraard bieden. Nogmaals, doordat wij onze eigen beslissingen nemen zijn we slagvaardig en weet de koper snel waar hij aan toe is. En ook wij realiseren ons dat de klant ook qua financiering steeds meer vraagt om creativiteit en slimme oplossingen. Wij willen samen met de klant die droomwoning verwezenlijken. Het snel kunnen regelen is dan één ding, maar ook niet alleen de standaardcontracten bieden. Juist niet: wij kijken breder als Rabobank want iedereen moet in onze visie in staat zijn om een financiering te krijgen, zo ook bijvoorbeeld een freelancer en de promovendus. Dat tekent ons als Rabobank: wij vernieuwen net zo hard mee.”

KETEN
StadsZeggelt illustreert hoe nieuwbouwprojecten in de komende jaren worden  width=gerealiseerd. Uiteraard qua architectuur want de partners zijn het met elkaar eens: het wordt een architectonisch en trendy pareltje in Enschede. Maar ook wat betreft marketing en verkoop, wat betreft de eigen creatieve inbreng voor de indeling van de woning. En vooral de samenwerking binnen de keten projectontwikkelaar, architect, bouwer, makelaar en hypotheekverstrekker. Het moet ook, want zegt Timmen: “De koper wordt kritischer.” Architect Helmes sluit zich daar bij aan: “De koper weet tegenwoordig best goed wat er kan: daarom moeten we iets onverwachts maken waarmee je de koper verrast. Dat vergroot juist de aantrekkelijkheid.” Tot slot Jan Keizer van Nijhuis Bouw: “We willen uniek zijn en we willen iets unieks voor de stad realiseren. Zoals wij met elkaar werken is nog geen gemeengoed, maar we zullen die kant zeker op moeten gaan. Meer maatwerk bouwen maar wel betaalbaar en snel en goed schakelen tussen alle partijen binnen de samenwerking. Dat doen we in eigen beheer, maar we zijn er van overtuigd dat wij met deze aanpak dit ook voor andere partijen, die interessante locaties en projecten willen ontwikkelen, kunnen realiseren.” ⬦

RABOBANK
De Rabobank Enschede-Haaksbergen is dankzij de coöperatieve structuur van de bank zelfstandig. Dat betekent dat er door de lokale vestigingen zelf beslist wordt of een financiering wordt verstrekt. Zo kan een gegadigde al binnen een week uitsluitsel krijgen of hij of zij een woning kan financieren. Belangrijk daarbij is ook dat een hypotheekofferte van de Rabobank een jaar geldig is. Dit is vooral bij nieuwbouw erg prettig omdat het bij deze groep vaak langer duurt voordat men naar de notaris kan. Wie meer wil weten over alles rond het kopen van een huis en financiering: de Rabobank heeft een eigen woonvlog! Deze is te vinden via www.facebook.com/RabobankEH

NIJHUIS BOUW
Met vijf vestigingen en meer dan 300 medewerkers is Nijhuis Bouw B.V. een bouwer van formaat. De bouwer is hoofdzakelijk actief in alle sectoren van de woningbouw. Een belangrijk deel van de omzet bestaat uit eigen risicodragende ontwikkelingen. Met de eigen methode voor integrale projectontwikkeling realiseert Nijhuis Bouw stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit binnen de gestelde randvoorwaarden. StadsZeggelt is daarvan een fantastisch voorbeeld.

Tekst: Erwin Gevers / Fotografie: Frank Visschedijk

Klik hier om dit artikel als PDF in te zien.

 width=

Dit artikel is afkomstig uit de WIT Nieuwbouw 1-2017
Deze extra bijlage bij de WIT Wonen en WIT Business staat boordevol nieuwbouwnieuws en leuke verhalen over mooie projecten. Er is steeds meer vraag naar Nieuwbouw en daarom verdient het een eigen magazine. Lees alles over het kopen van een nieuwbouwwoning vanuit de ogen van kopers én experts in dit vakgebied. Ook vindt je de 11 voordelen van nieuwbouw en alle actuele projecten van Thoma Post in deze uitgave. We zijn niet voor niets de Nr. 1 Nieuwbouwmakelaar van Overijssel! Veel leesplezier!

Klik op de cover om de WIT Nieuwbouw door te bladeren!

 

 

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.