Enschede Thoma Post Makelaars Foto: Emiel Muijderman Evm20220829

Objectief en eerlijk

Geschreven door: Nardy Hensen

Op:  

Tags: Woningmakelaardij

In: Algemeen

Nardy: ”Taxeren is een belangrijk onderdeel van het totale financiële proces rondom een woning. Of het nu gaat om de koop van een woning of het oversluiten van een bestaande hypotheek eventueel in combinatie met een verbouwing, een taxatie is in veel gevallen noodzakelijk, omdat de bank op basis van de getaxeerde waarde de maximale hoogte van de hypotheek vastlegt. Een taxatie wordt uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur en naderhand ontvangt de klant een officieel bindend taxatierapport dat gecontroleerd is door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Verwar een taxatie overigens niet met een waardebepaling. Een waardebepaling is een vrijblijvend en gratis advies, hoeft niet door een onafhankelijke professional uitgevoerd te worden en bovendien laat je deze in vele gevallen uitvoeren met het oog op het eventuele verkopen van je woning.

Voor onze taxateurs zijn het boeiende tijden. Enerzijds omdat de rentes fluctureren anderzijds omdat de woningmarkt nog altijd heel dynamisch is. Van een taxateur wordt onafhankelijkheid en objectiviteit verwacht. In iedere situatie moeten wij achter de door ons gemaakte taxatie staan. Wij moeten ons niet laten beïnvloeden door die al genoemde dynamiek op de woningmarkt. Het is aan de taxateur om de waarde van het object vast te stellen op basis van referenties en de reële waarde die het huis bij de verkoop moet opleveren. Voor de (verkopend) makelaar maakt de hoogte van de taxatie geen verschil. Sterker nog, de makelaar krijgt de taxatie niet te zien. Daarin zit ook het scherpe onderscheid tussen beide functies: koop of verkoop van een woning is gebaseerd op emotie, taxeren is gebaseerd op objectiviteit en feitelijkheden.

Dat betekent trouwens weer niet dat de taxateur een kille rekenaar moet zijn. Ik realiseer mij dat menselijkheid in alle situaties belangrijk is en er altijd een persoonlijk element is. Taxeren is namelijk geen kwestie van alleen rekenen op basis van geografische gegevens en andere data. De basis is altijd gevoel. Hoe is de omgeving? Hoe is de staat van de woning? Iedereen vindt zijn eigen tuin of keuken de mooiste van de straat. Taxateurs spelen dan de tv-rechter Frank Visser: ‘Dit is mijn oordeel en daar moet je het mee doen’.

In de toekomst zal er zeker het een en ander veranderen. Computermodellen zullen steeds meer een rol gaan spelen. Hypotheken worden steeds vaker overgesloten omdat woningbezitters hun huis willen verduurzamen. Ik sluit niet uit dat we dan ook zaken als terugverdientijd van bepaalde maatregelen, zoals zonnepanelen, gaan opnemen in de taxatie.

Bij Thoma Post Makelaars kun je er in ieder geval op vertrouwen dat we alert zijn op veranderingen. Net zoals je ook kunt vertrouwen op onze taxaties!”

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.