Nederlandse woningmarkt maakt een sterke start in 2016

Geschreven door: Silke Leferink

Op:  

In: Algemeen

Nederlandse woningmarkt maakt een sterke start in 2016

De Nederlandse woningmarkt heeft in 2016 een fantastische start gemaakt. Zowel het vertrouwen in de koopmarkt als het aantal verkopen is gestegen vergeleken met het jaar ervoor. Het aanbod is gedaald en de huizenprijzen zijn gestegen ten opzichte van 2015.

Groei verkopen
Het vertrouwen in de koopwoningmarkt heeft in het eerste kwartaal van 2016 opnieuw een hoogtepunt bereikt. Dit is gemeten door de Eigen Huis Marktindicator van de Vereniging Eigen Huis en ligt zelfs nog hoger dan de indicator van april 2004. Dit cijfer heeft alles te maken met de lage hypotheekrente en een groei in het aantal transacties ten opzichte van vorig jaar.

Toename transacties
Het aantal transacties van bestaande koopwoningen was in de eerste twee maanden van 2016 27% meer dan in de eerste twee maanden van het jaar ervoor.

Afname aanbod
Doordat het consumentenvertrouwen in de woningmarkt zo explosief stijgt neemt het aantal verkopen sterkt toe, wat automatisch leidt tot een afname van het aanbod.

Stijgende huizenprijzen
Doordat de markt minder ruim is dan de voorgaande jaren valt te zien dat de onderhandelingspositie van de verkoper stijgt en de huizenprijzen oplopen. De Nederlandse bevolking heeft er vertrouwen in dat deze stijging nog even aan zal houden (Bouwmeester en Lamain, 2016). Wel liggen de huizenprijzen nog steeds 15% lager dan in het toppunt voor de crisis

EC20160321_woningmarkt-fig1

Bron: Rabobank

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.