Let op! Ben jij jonger dan 35 jaar en koop je een woning?

Geschreven door: Silke Leferink

Op:  

Tags: Woningmakelaardij

In: Algemeen

Na 31 maart 2021 kun jij gebruik maken van een startersvrijstelling indien de waarde van de woning niet meer is dan €400.000,-. Heb je nu net een woning gekocht en is de waarde meer dan €400.000,-? Dan is het van belang om de overdracht vóór 1 april te laten plaatsvinden. Er wordt vaak een bruikleen- of huurovereenkomst gesloten tussen beide partijen om ervoor te zorgen dat jij als verkoper nog na 1 april in de woning kan blijven. Hierdoor riskeer je wel een naheffing van 8%. Het advies is om af te zien van de bruikleen- of huurovereenkomst. Waarom? Dat leggen wij jou uit.

Aanmerking verlaagde tarief of startersvrijstelling

Om in aanmerking te komen voor het verlaagde tarief van 2% (of de startersvrijstelling) dien jij als koper bij de notaris een verklaring te tekenen waarin staat dat jij de woning als hoofdverblijf gaat gebruiken. De Belastingdienst heeft nog geen officieel standpunt gecommuniceerd blijkt uit recent contact met individuele belastinginspecteurs waaruit blijkt dat dit verlaagde tarief niet van toepassing is wanneer jij als koper de woning niet onmiddellijk na het passeren van de akte van levering kunt betrekken. In dat geval voeren zij het reguliere overdrachtsbelastingtarief van 8% in.

Het advies

Als potentiële koper die een woning hoopt te verkrijgen tegen 0 of 2% overdrachtsbelasting loopt het risico geconfronteerd te worden met een naheffing van 8% over de waarde van de woning in een geschetste situatie.

Het is mogelijk daarom verstandiger de juridische en feitelijke eigendomsoverdracht gelijk te trekken en af te zien van de bruikleen- of huurovereenkomst. Jij als koper betaalt in dat geval immers in beginsel 2% overdrachtsbelasting. Daarmee loop je geen risico op een naheffing van 8%. Bespreek deze situatie zowel met de kopers als met de notaris. Uiteindelijk is het aan de rechter om het uiteindelijke heffingspercentage vast te stellen.

Bron: NVM

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.