Je eerste woning kopen: De positieve kant van het verhaal

Geschreven door: Silke Leferink

Op:  

In: Algemeen

Thoma Post Makelaars huis kopen

De hypotheeknormen zijn strenger geworden en de huisprijzen stijgen snel.Tel daarbij op dat vaste contracten steeds schaarser worden. Dan kan de moed je behoorlijk in de schoenen zinken. Maar lang niet alles is negatief voor wie zijn of haar eerste woning wil kopen. Hieronder een lijstje met wat wél mogelijk is voor starters.

1. Profiteer van de lage hypotheekrente

De lage hypotheekrente is een belangrijke reden waarom een huis kopen nu zo populair is. Starters kunnen hun eerste huis voordelig financieren. Bedroeg de maandlast voor een hypotheek van 200.000 euro in 2013 maandelijks 1000 euro aan rente en annuïtaire aflossing, dan is dit nu nog maar 700 euro. Positief nieuws dus.

2.Meer lenen voor je eerste huis, het kan

Vandaag de dag mag je niet meer lenen dan (100% van) de woningwaarde. Dit betekent dat je de kosten koper volledig met eigen middelen moet financieren. Maar de maximale hypotheek op basis van het inkomen is juist iets ruimer geworden, met name voor tweeverdieners. Er zijn namelijk een aantal manieren waardoor je meer kunt lenen:

  • Voor het financieren van energiebesparende maatregelen mag je tot 106% van de woningwaarde lenen;
  • Koop je een huis met energielabel A++ (of hoger) of koop je een nul-op-de-meter-woning? Ook dan mag je meer lenen;
  • En, een iets hogere hypotheekrente kan soms voor een fors hogere hypotheek zorgen.

3.Financiële hulp voor koopstarters

Starterslening

Een starterslening is een extra lening bovenop je hypotheek. Daarmee overbrug je het verschil tussen de prijs van het huis en de hypotheek bij de bank. Voor deze extra lening betaal je de eerste 3 jaar geen maandlasten. (Let op, deze lening geldt maar voor sommige gemeenten. Niet alle woonplaatsen in ons werkgebied doen helaas mee..) Op www.svn.nl vind je welke gemeenten wel deelnemen.

Schenken

In 2018 is het mogelijk om tot 100.000 euro belastingvrij te schenken voor de aankoop van een woning. Daarbij is een familieband niet verplicht. Met een leen-schenkconstructie is dit voordelig voor zowel schenker als koper.

4.Hypotheek zonder vast contract

In 2018 zijn er meer mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten zonder vast contract.

  • Flexwerkers komen met een perspectiefverklaring van het uitzend- of detacheringsbureau bij geselecteerde geldverstrekkers in aanmerking voor een hypotheek;
  • ZZP-ers en freelancers kunnen bij een aantal geldverstrekkers al na 1 jaar een hypotheek met NHG afsluiten;
  • En, ook is het bij enkele geldverstrekkers mogelijk dat ouders garant staan voor de hypotheek.

5.Hypotheek en studieschuld

Door het nieuwe leenstelsel hebben starters op de huizemarkt vaker een studieschuld. Ook met een studieschuld (of DUO-lening) kun je een hypotheek krijgen. Wel wordt hier rekening gehouden bij het berekenen van de maximale hypotheek. Met een studieschuld kun je namelijk minder lenen.

6.Huizenaanbod beperkt? Wees inventief en neem initiatief

Een woning staat gemiddeld in Nederland nog maar 56 dagen te koop. Als je wacht op de tweejaarlijkse Open Huizendag loop je veel koophuizen mis. Nu een woning kopen vraagt om een andere aanpak, kies daarom voor een aankoopmakelaar. Kies voor Thoma Post Makelaars in Almelo, Amsterdam, Apeldoorn, Deventer, Doetinchem, Hengelo, Enschede, Lochem, Winterswijk en Zutphen !

Thoma Post Makelaars

Bronnen: www.thomapost.amsterdam,  www.nvm.nl en www.fx.nl

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.