Thoma Post Makelaars Eerste huis kopen Starters

Je eerste huis kopen? Deze 5 tips helpen je op weg.

Geschreven door: Jorn van Veen

Op:  

In: Algemeen

Ben jij een starter en van plan je eerste huis te gaan kopen? Dat is een mooie maar vooral spannende stap om te zetten. Je vraagt je waarschijnlijk dingen af zoals; “Wat komt er allemaal bij kijken?” of “Heb ik dit wel goed geregeld?”.  Je bent lang niet de enige, want vaak zien we dat in de meeste gevallen de kennis bij starters ontbreekt. Om wat onwetendheid te weg te nemen, hebben wij 5 tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen met het kopen van je eerste huis.

Tip 1: De eerste stap is financieel advies

Een van de eerste stappen in het aankoopproces is het verkrijgen van financieel advies. De meeste starters hebben al met een hypotheekadviseur om de tafel gezeten, maar sommigen nog niet. Het maakt je zoektocht naar een huis een stuk makkelijker. Je kunt veel gerichter naar een nieuw huis gaan zoeken want je weet wat je kunt betalen.
Heb jij nog financieel advies nodig? Onze hypotheekadviseurs geven je deskundig advies en denken graag met je mee!

Tip 2: Zorg dat je genoeg eigen geld hebt

Deze tip spreekt voor zich, want bij elke verhuizing gaat er eigen geld in dingen zoals de inrichting zitten. Alleen vergeet niet dat de diensten die je door een makelaar of hypotheekadviseur laat uitvoeren ook geld kosten. Dit zijn de zogenaamde kosten koper.
Hoeveel eigen geld je ongeveer nodig hebt hangt volledig af van de koopsom van je nieuwe woning en of je in aanmerking komt voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting.

Tip 3: Betaal geen overdrachtsbelasting met de startersvrijstelling

Een startersvrijstelling heeft te maken met het betalen van overdrachtsbelasting. De vrijstelling houdt in dat starters die aan bepaalde criteria voldoen geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Een paar van deze criteria zijn:

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud op het moment van kopen.
  • Je hebt de vrijstelling niet eerder ontvangen.
  • De woning moet jouw vaste verblijf worden.
  • Je moet een verklaring invullen voor de Belastingdienst voordat je aanspraak maakt op de vrijstelling.
  • De taxatiewaarde in het gevalideerde taxatierapport moet onder de woning-waardegrens blijven.
  • De maximale koopsom van je nieuwe woning (woningwaardegrens) wordt vanaf januari 2024 verhoogd naar €510.000,-. Momenteel is de woningwaardegrens €440.000,-

Tip 4: Starterslening

Een starterslening is een aanvullende hypotheek boven je ‘standaard’ hypotheek. Door sommigen gemeenten wordt een starterslening aangeboden om starters te ondersteunen bij het kopen van hun eerste woning. Deze lening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis dat je wil kopen en het maximumbedrag wat je volgens de normen/richtlijnen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt lenen. Gemeenten in Nederland mogen zelf de voorwaarden bepalen, dus dit kan per gemeente verschillen. Maar let op: niet alle gemeenten bieden deze lening aan. Kijk op de website van jouw gemeente welke voorwaarden gelden voor jou.

Tip 5: Hypotheek met een tijdelijke arbeidsovereenkomst

Wist je dat je ook met een tijdelijke arbeidsovereenkomst een hypotheek kunt krijgen? Het hebben van een tijdelijk contract hoeft dus niet meer in de weg te staan. Door middel van bijvoorbeeld een intentieverklaring of een arbeidsscan kun je alsnog aan een hypotheek komen. Je leest hier meer over op de website van de NHG.

Kortom, er is meer mogelijk dan je denkt. Bekijk goed of jij kans maakt op de startersvrijstelling of een lening. Kom je er zelf niet uit en schakel je liever hulp in? Wij staan klaar om samen het proces met je te doorlopen.

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.