Huis Verkopen

In welke maand verkoop ik mijn huis het beste?

Geschreven door: nieuwbouw-thoma-post-2

Op:  

Tags: Woningmakelaardij

In: Algemeen

“Hebben de maanden van het jaar invloed op de verkoop van mijn woning?”. Dat is een vraag die veel gesteld wordt. Ze zeggen dat het voor- en najaar gunstige seizoenen zouden zijn, maar klopt dat wel? Wij vertellen het je.

Bestaat zoiets als ‘het perfecte seizoen’ om een huis (op Funda) in de verkoop te zetten? Om daar een antwoord op te vinden, heeft Funda onderzoek gedaan naar het aantal bezoeken tot aan het aantal contactaanvragen. Hieruit bleek dat bijvoorbeeld het aantal bezoeken van april 2020 t/m maart 2021 vrij stabiel is gebleven. De beste maanden waren mei 2020 en maart 2021. Funda kreeg toen meer dan 80 miljoen bezoekers. De minste maanden waren april en december 2020, maar dan nog kreeg Funda ruim 70 miljoen bezoekers op hun website. Meer dan genoeg potentiële kopers dus.

Wanneer is de activiteit van gebruikers het hoogst?

Het afgelopen jaar was een ‘doorsneejaar’. De dip in april heeft eventueel te maken met de uitbraak van het coronavirus dat vooral de eerste paar weken effect heeft gehad op de woningzoeker. In mei vond er een piek plaats. Dat was het startpunt van een gigantische groei in interesse in het aanbod ten opzichte van eerdere jaren. Het is daarom goed om naar een jaar eerder te kijken. In de periode van april 2019 t/m maart 2020 is er geen beste maand te benoemen: de bezoekcijfers bleven aardig gelijk.

Misschien biedt de activiteit van jou als gebruikers de uitkomst. Denk hierbij aan hoelang jij op Funda blijft en hoeveel woningen jij gemiddeld bekijkt. Uit de cijfers bleek het tegenovergestelde. Tussen juni en oktober 2020 was de activiteit van gebruikers het hoogst. De verschillen zijn nog steeds niet groot genoeg om een maand of seizoen aan te wijzen.

Welke maand moet ik kiezen?

Als het aantal bezoekers en de activiteit geen duidelijk patroon laten zien, is het veilig om te zeggen dat er niet zoiets is als ‘de beste maand’. Warm, koud, droog of nat weer: het maakt niets uit, de aantallen blijven het hele jaar door hoog. Ben jij op zoek naar een rustigere maand? Dan zou de maand december een goed moment zijn om mee te experimenten. Elk moment in de huidige markt lijkt een goed moment om jouw woning in de verkoop te zetten, afgezien van de kleine schommeling in het aantal contactaanvragen.

Bron: Funda

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.