Het veranderende energielabel

Geschreven door: Silke Leferink

Op:  

In: Algemeen

Wil jij jouw huis verkopen of verhuren? Of ben je wellicht zelf opzoek naar een huis? Het is voor een verkoper of verhuurder verplicht om een energielabel aan te vragen! Tot het einde van dit jaar kun jezelf online kenmerken van je woning opgeven om een vereenvoudigd energielabel (VEL) te verkrijgen. Vanaf 1 januari 2021 komt daar verandering in en bovendien zal er daarnaast nog iets gaan veranderen. Daar vertellen wij je graag meer over!

Ten eerste verdwijnt de VEL en daardoor kun jij als woningeigenaar vanaf dat moment niet meer zelf een voorlopig energielabel omzetten in een definitief label met een geldigheid van 10 jaar. Vanaf 1 januari 2021 zal hiervoor een vakbekwaam energieadviseur bij jou langs moeten komen. De tweede verandering is dat eigenaren die een woning willen verkopen of verhuren, per 1 januari 2021 een definitief energielabel moeten hebben om te mogen adverteren. Wat is het verschil met de huidige situatie? Je hoeft nu pas bij de overdracht te beschikken over een geldig definitief energielabel. Met de nieuwe regelgeving wil de overheid jou als koper of huurder eerder in het proces wijzen op het energielabel en daarmee de aandacht te vestigen op de energiezuinigheid van een woning.

GavoorA met Thoma Post Makelaars!

Wij zijn continue bezig met het uitbreiden en verbeteren van onze diensten en hebben gemerkt dat onze kopers en verkopers behoefte hebben aan extra informatie over het energielabel en de mogelijkheden rondom verduurzaming. Om die reden zijn wij gestart met een nieuw initiatief: GavoorA. GavoorA is een uniek landelijk opererend samenwerkingsverband tussen makelaars, onafhankelijke adviseurs en gerenommeerde aanbieders van duurzame oplossingen. Onze GavoorA-collega Bryan Dijkhuis, Manager Commerciële Zaken, vertelt jullie hieronder alles over GavoorA en wat dat jou kan opleveren!

 “Sneller verkopen, slimmer kopen en/of groener wonen door te verduurzamen! Wie wil dat nu niet? Het lijkt zo simpel maar de praktijk wijst anders uit. Er komt nogal wat op je af als (toekomstige) woningeigenaar met een wens tot verduurzaming.

Waar begin ik en hoe weet ik welke mogelijkheden er zijn voor mijn woning? Wat is voor mij het juiste moment? Welke kosten zijn rendabel? Kan ik aanspraak maken op subsidie en welke mogelijkheden zijn er tot financiering van de werkzaamheden? Zomaar een aantal van de vele vragen die woningeigenaren van een grondgebonden woning met een niet-energiezuinig label hebben als het gaat om verduurzaming. GavoorA geeft antwoord op alle bovenstaande vragen.

Met een grondige schouw van de woning als basis, worden zowel isolatie- als installatietechnische mogelijkheden in kaart gebracht. De stap naar energielabel C, B of A wordt hierna overzichtelijk samengevat in een GavoorA Energiepaspoort, een uitgebreid rapport waarin zowel de investeringen als de verwachte besparingen worden benoemd. De resultaten van het energierapport, in combinatie met de individuele wensen en de drijfveren van de woningeigenaar, komen we vervolgens tot een passend verduurzamingsadvies.

Bij een opdracht tot verduurzaming, ontzorgt GavoorA woningeigenaren door het volledige proces uit handen te nemen, van planning tot uitvoering en van oplevering tot nazorg. Tot slot registreren wij ook het nieuwe energielabel. Om de kwaliteit te garanderen waar wij voor staan, werken wij alleen samen met gerenommeerde partners met bewezen ervaring op het gebied van verduurzaming. Kortom, jij als opdrachtgever kan je – voor zover van toepassing – volledig richten op de volgende woonstap.

De investeringskosten vallen in de meeste gevallen lager uit dan de te verwachten besparingen op de energielasten, met een lagere maandlast tot gevolg. Toch is dit niet bij 100% van de woningen haalbaar, net zoals het besparen op de maandlast de enige drijfveer is om over te gaan op verduurzaming. Ook toename van het wooncomfort, stijging van de woningwaarde, extra financieringsruimte in de hypotheek en niet in de laatste plaats, het begaan zijn met onze aarde,  zijn veelgehoorde motivaties om te gaan verduurzamen. De enige constante is, dat energiekosten doorlopend blijven stijgen en elke woningeigenaar verplicht is om met zijn of haar woning, een bijdrage te leveren aan de energietransitie.”

Wil je meer weten over GavoorA en wat wij specifiek voor jou kunnen betekenen?

Lees meer op www.gavoora.nl of neem contact op met Bryan Dijkhuis via bryandijkhuis@gavoora.nl.

Vergeet ons niet te volgen op Facebook en LinkedIn!

 

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.