Dubbele woonlasten

Geschreven door: nieuwbouw-thoma-post-2

Op:  

In: Algemeen

Met dubbele woonlasten krijg je te maken als je bijvoorbeeld een nieuw huis koopt, maar je oude huis niet verkocht krijgt. Of wanneer je nog in je oude woning zit omdat nog niet alles is geregeld met je nieuwe huis. Hoe je ook aan dubbele woonlasten komt, het belangrijkste is dat je ze zo minimaal mogelijk houdt.

De overheid doet haar best om mensen met dubbele woonlasten tegemoet te komen. Dit doen ze op twee manieren:

1. Dubbele hypotheekrenteaftrek

Voor beide woningen is de hypotheekrente aftrekbaar en je hoeft geen eigenwoningforfait aan te geven voor de woning die je al leeg hebt gekocht, maar nog in aanbouw is. De regeling is geldig vanaf het kalenderjaar waarin de woning te koop gezet wordt of de woning die in aanbouw is gekocht is. De regeling geldt ook voor de drie daarop volgende jaren.

2. Tijdelijke verhuur

Je kunt om de dubbele woonlasten te verlichten, ook je oude woning tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandswet. Voor deze vorm van verhuur geldt niet de uitgebreide huurbescherming: je kunt de huur dus opzeggen als je huis verkocht wordt. Het is wel belangrijk dat je eerst uitzoekt of het in jouw situatie echt voordelig is om je woning te verhuren en wat de mogelijke consequenties zijn. Daarnaast moet je een vergunning bij de gemeente aanvragen en toestemming vragen van de geldverstrekker waar je je hypotheek hebt afgesloten.

Net gekochte woning verkopen

Wanneer je een langere periode wordt geconfronteerd met dubbele woonlasten, kun je overwegen om je net aangekochte woning te koop te zetten. Je hebt dan twee woningen in de verkoop: je oude en je nieuwe woning. Als je nog niet in de de nieuwe woning woont en deze dus leeg staat, blijft de hypotheekrente aftrekbaar. Het huis moet dan wel gekocht zijn met de bedoeling er in te gaan wonen. Bij een nieuwbouwwoning kan in je contract zijn bepaald dat je de woning voor oplevering niet zonder toestemming mag doorverkopen.

Kies een goede makelaar

Het belangrijkste wanneer je te maken krijgt met dubbele woonlasten is goed advies. Laat je adviseren door een NVM-gecertificeerde makelaar en krijg antwoord op al je vragen!

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.