De verzameling van Geert Steinmeijer

Geschreven door: Silke Leferink

Op:  

In: Algemeen

“Verzamelen van kunst is een verrijking voor jezelf”

Geert Steinmeijer

Kunstverzamelaar word je niet zomaar, dat is een kwestie van geduld, waarbij je gaandeweg een goed oog voor kwaliteit ontwikkelt. Er zijn verzamelaars die kunst zien als een belegging, maar dat is zeker niet het geval bij Geert Steinmeijer. Hij verzamelt puur uit liefde voor de kunst. Hij heeft inmiddels een indrukwekkende, inter nationale collectie opgebouwd, die meer dan 600 werken beslaat. Vanaf 15 april is steeds een deel van de collectie te zien in museum No Hero in Delden.

 De basis

“Ik ben begonnen met verzamelen door twee mannen met wie ik gewerkt heb, ontwerper en stijlicoon Jan des Bouvrie en couturier Frans Molenaar,” aldus Steinmeijer. Ik werkte rond mijn dertigste samen met Frans Molenaar en hij introduceerde me bij allerlei galeries in de Amsterdamse scene. Een paar jaar later kwam Jan des Bouvrie om de hoek kijken. Die twee mannen hebben de basis gelegd. Die galeries, dat was een wereldje van ‘ons kent ons’. Ik kocht er in het begin wel, maar ik was niet echt gericht bezig.”

Serieuze verzamelaar

“De eerste grote doorbraak kwam toen ik kunsthistorica en adviseur Miety Heiden leerde kennen. ‘Hoe zit je als verzamelaar in elkaar’, wilde ze van mij weten. Daar had ik nog niet echt over nagedacht, maar Miety leerde me dat je als serieuze kunstverzamelaar van tevoren moet bekijken wat je wilt. Ik ben toen inter nationaal gaan verzamelen. Het was de tijd dat het internet opkwam, dat werkte ook mee, en ik kwam voor mijn werk veel in China en in Amerika. Zo werd ik bevangen door het virus en ben ik een serieuze verzamelaar geworden.”

Verzameling Geert Steinmeijer

Internationaal

“In 2005 kwam de grote ommezwaai. Tot 2000 had ik alleen maar werk van Nederlandse kunstenaars verzameld, maar vooral vanaf 2005 ging ik internationaal. Tot en met 2012 richtte ik me sterk op China en Amerika. Een moeilijk jaar was 2012. Ik kreeg een hartaanval en dacht: ‘Dit is het dus’. Maar ze hadden geen ruimte voor mij daarboven. Dat is een cruciaal moment geweest en ik ben daardoor geïnteresseerd geraakt in de Vlaamse meesters. Dat oprechte Godsvertrouwen, dat in de schilderkunst uit de 15e en 16e eeuw overal doorheen sijpelt, raakte me. Werk van kunstenaars uit die tijd heeft altijd te maken met emotie en het bijna kinderlijke godsbesef. Dat én de Italiaanse Renaissance ben ik toen ook gaan verzamelen.”

Gevoel

“Sommige mensen noemen mijn verzameling eclectisch, maar het gaat om een verslag van mijn leven. Het is mijn gevoel en zo ervaar ik het ook. Ik herken mij wel in de woorden van Dirk WaarderingHannema, die met zijn verzameling van kasteel Het Nijenhuis een museum van formaat maakte en later ook de bodem legde onder Museum de Fundatie in Zwolle. Hij zei: ‘Ik zie een kunstobject en als ik daarop reageer en er wat bij voel, dan wil ik er iets mee’. Dat herken ik wel. Je gaat een dialoog aan met zo’n kunstobject. Je moet je open stellen voor wat de kunstenaar bewogen heeft. Het Postmodernisme is daarom aan mij niet besteed, dat kent geen gevoel. Ik heb niks met een stapel autobanden, die op een bepaalde manier wordt gepresenteerd en dus kunst is.”

Museum Geert Steinmeijer

Wat vindt het thuisfront er eigenlijk van? “Geert Steinmeijer lacht: “Laat Geert maar een beetje, denken de dames. Maar toen ik met het plan kwam om een eigen museum in Delden te ontwikkelen voor mijn collectie, dachten mijn vrouw en dochters toch: ‘Die Geert wordt gek.’ We zijn nu een paar jaar verder en ze hebben waardering gekregen voor mijn initiatief, hoewel ze nog steeds vinden dat je je niet belangrijker moet gaan voelen dan strikt noodzakelijk. Maar daar zorgen zij wel voor.”

Gemma Boon

“Nu museum No Hero bijna opengaat, werk ik intensief samen met mensen die met dezelfde passie bezig zijn, zoals mijn nieuwe directeur Gemma Boon. Dat is geweldig en een bevestiging dat het zonder samenwerking met anderen niet lukt. Maar ik kan iedereen aanraden om iets te verzamelen wat je hart heeft. Je kunt al voor relatief kleine bedragen kunst verzamelen. Het is een kwestie van kijken, zoeken en je neus achterna gaan. Verzamelen van kunst is een verrijking voor jezelf!” ⬦

Benieuwd naar het magazine? Lees deze hier.

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.