Zomerse vraag: verhuizen of toch nog even niet?
op:
Op:
In: Algemeen
Zo nu en dan heeft onze bedrijfsmakelaardij bijzondere objecten in de verkoop of in de verhuur. Momenteel leidt onze collega Sjoerd de verkoop van een kerk, de katholieke Sint-Willibrorduskerk in Ruurlo. De Stentor, een regionaal dagblad in één van de regio’s waar wij actief zijn, schreef afgelopen week een artikel over dit monumentale gebouw dat al 150 jaar oud is en maakte er eveneens een video van. Het gehele artikel lees je hieronder en de video bekijk je hier.
De katholieke kerk van Ruurlo staat in de etalage. Na 150 jaar is het gebouw van architect Pierre Cuypers niet levensvatbaar meer, vindt het parochiebestuur uit Zutphen. Het doet pijn. ,,Grootouders en ouders zijn hier gedoopt en begraven. Die emotie blijft altijd.’’
,,Welkom’’, zegt Willy Bremer. De secretaris van de locatieraad doet de deur open. Enigszins met een zwaar gemoed. Want hij weet dat ‘zijn’ Sint-Willibrorduskerk aan de rand van Ruurlo sinds kort te koop staat. Het bestuur van de parochie Twaalf Apostelen ziet vanwege het teruglopende aantal kerkgangers geen andere optie.
Niet mogen baten
Bremer vindt het overduidelijk jammer. Hij loopt tussen de kerkbanken en wijst naar rechts en links. Overal zijn een paar jaar geleden infraroodverwarmingspanelen opgehangen. Het is genoeg om de kerk ‘goedkoop’ behaaglijk te maken. En dat is een dikke pre in deze extreem dure energietijden. Kleine aanpassingen als deze hebben niet mogen baten. Wie goed zoekt op de razend populaire site Funda, kan niet om de Willibrorduskerk heen. Het ruim 150 jaar oude gebouw inclusief pastorie, parochiehuisje, schuurgebouw, erf en omliggende grond staat in de etalage.
Pierre Cuypers
Eenmaal in het hart van de kerk wijst Bremer op het houten dak. Tegenwoordig is het historische karakter enigszins aan het zicht onttrokken door een witte verflaag, maar de hand van de vermaarde architect Pierre Cuypers is zichtbaar. Later ontwierp hij het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.
Maar Cuypers zette ook zijn handtekening onder de bouw van tientallen andere kerken in heel Nederland. ‘Zijn’ gebouw verliest anderhalve eeuw later waarschijnlijk haar religieuze status. En daar blijft het niet bij. Parochie Twaalf Apostelen is bezig tien van de dertien kerken te sluiten. Steenderen, Vierakker, Joppe, Vorden, Borculo, Hengelo, Drempt, Olburgen en Baak zijn aan de beurt. Drie kerken blijven open. ,,Het gaat dan om Lochem, Keijenborg en Zutphen’’, vertelt Herman Heuver, vanuit het parochiebestuur verantwoordelijk voor de gebouwen.
Lasten wegen zwaar
Heuver beseft dat het pijn doet. ,,Maar de teruggang in kerkgangers is gewoon waarneembaar. Daar zijn we als katholieke kerk niet uniek in. De lasten wegen in verhouding dus behoorlijk zwaar. Als je een kerkgebouw hebt, moet je ’m toch in stand houden. En nu spelen die energielasten natuurlijk behoorlijk.’’ De parochiebestuurder zegt de teleurstelling van de parochianen te begrijpen. ,,Elke kerk heeft zijn eigen emotie. Mensen hebben aan de kerk bijgedragen. Grootouders en ouders zijn hier gedoopt en begraven. Die emotie blijft altijd. Nu afscheid daarvan nemen is lastig.’’
Stilteplek
De kerk in Ruurlo wordt daarom ook niet zomaar aan de hoogste bieder weggegeven. Voordat het gebouw verkocht wordt, moet er naast het financiële plaatje een plan op tafel komen. Vanuit de parochie is bijvoorbeeld de wens dat er een stilteplek die van buitenaf toegankelijk is, wordt opgenomen in het toekomstplan, vertelt Sjoerd Swildens. Hij begeleidt als makelaar van Thoma Post de verkoop. ,,Er is ook transparantie over de verkoop. Mensen hebben hier jarenlang aan bijgedragen. We willen niet dat het zomaar achter de schermen aan één partij verkocht wordt. Dat zou niet goed zijn.’’
Iets toekomstbestendigs
Heuver vult aan: ,,Dan blijft de kerk nog iets toegankelijker. Zo kunnen mensen toch nog een kaarsje opsteken. Maar we zetten de kerk wel te koop. De koper moeten we ook de kans geven om van de kerk iets toekomstbestendigs maken.’’ Aan het uiterlijk van de kerk mag weinig veranderen. Het is immers een gemeentelijk monument. ,,Daar zijn gewoon regels aan verbonden’’, geeft makelaar Swildens aan. Het kenmerkende glas-in-lood zal bijvoorbeeld behouden blijven.
Hoeveel kost-ie?
Grote vraag is natuurlijk hoeveel de kerk op gaat leveren. De verkoop gaat op inschrijving. Dat houdt in dat kandidaat-kopers een bod mogen uitbrengen. Makelaar Swildens durft geen bedrag te noemen. Hij verkoopt immers niet elke dag een kerkgebouw. ,,Deze opdracht is voor ons wel een unicum.’’ Op 10 januari en 6 februari zijn er kijkdagen. Langskomen mag alleen op afspraak, laat Swildens weten.
Bierbrouwerij?
En als het aan de parochie ligt, behoudt de Willibrorduskerk een maatschappelijke functie in het dorp. Heuver ziet (klassieke) concerten of vergaderingen voor zich. Woningen, een bierbrouwerij of iets anders is ook niet uitgesloten. Op andere plekken in Nederland hebben verkochte kerken al zo’n functie gekregen. Kerkgangers kunnen in Ruurlo voorlopig nog naar een dienst. ,,Zolang de kerk nog niet vervreemd is, kan dat allemaal nog. We hopen dat er een kandidaat-koper komt. Daar kunnen we dan afspraken mee maken’’, geeft Heuver aan. ,,We nemen aan dat we de tijd hebben.’’ Even later – de klok heeft net geslagen voor het hele uur – doet Bremer van de locatieraad de deur van de kerk op slot. Hij stapt op zijn fiets, en trapt richting huis. Een vast ritueel dat straks misschien verdwenen is.
Geef jij dit prachtige gebouw een nieuwe functie?
Informeer naar de leidraad biedprocedure via onze collega Sjoerd Swildens of neem contact op met onze bedrijfsmakelaardij in Lochem via 0573 – 22 24 50 of lochembog@thomapost.nl.
Dit artikel delen?
We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.
Test ons online zoeksysteem 2 weken gratis en ontdek woningen voordat ze op funda staan! Kies uit een regio: Stedendriehoek, Twente of Achterhoek.
Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.