De boekenkast van: Jeffrey Spalburg – WIT Wonen

Geschreven door: Silke Leferink

Op:  

In: Algemeen

Jeffrey spalburg‘De boekenkast van…’ is een rubriek in ons magazine WIT en bevat een interview met een bekende Nederlander, over de boeken in zijn of haar boekenkast. Dit keer gaan we in gesprek met Jeffrey Spalburg, cabaretier en heel veel meer…

“Taal is mijn instrument”

Als kind kon hij nog geen minuut z’n mond houden. Als je alle guldens optelt die zijn ouders hem vroeger beloofden in ruil voor een beetje stilte, was hij nu miljonair geweest. Maar het heeft hem wel gebracht waar hij nu is, taal is zijn instrument.

“Ik ben opgegroeid in een huis vol boeken”, vertelt Jeffrey Spalburg. “Bij ons thuis waren boeken altijd binnen handbereik. Mijn vader was een groot liefhebber. Zijn belangstelling was heel breed: historische romans, literatuur, maar ook kookboeken en boeken over Suriname hadden zijn belangstelling. Onze roots liggen daar. Als ik een vraag over Suriname had, liep mijn vader de zoldertrap op om terug te komen met een boek dat mijn vraag beantwoordde. Dat heeft me geholpen mijn identiteit te vinden. Hoewel ik geboren en getogen ben in Hengelo, was ik een buitenbeentje met mijn bruine huid. Als ik daarom weer eens wat naar m’n hoofd geslingerd kreeg, hield ik me staande met humor en relativering, dus met woorden.”

Hengelo-o-o

Als je intikt wat Jeffrey Spalburg allemaal doet of gedaan heeft, ga je spontaan hyperventileren. Hij is niet alleen cabaretier, stand-up comedian, (film) acteur, zanger, tekstschrijver voor theater en televisie, maar ook literaire talkshow host. Hij schreef en speelde de solotheatervoorstellingen ‘Brommers Kiek’n, Spiekerboks, Thuus en Baas en natuurlijk was er die grote hit, die heel Nederland kent: Hengelo-o-o.

Mounir Samuel

“Wat ik doe, is verhalen vertellen, of ik nu optreed of een tekst voor comedy, cabaret, een songtekst of een column maak. Of ik nog tijd heb om te lezen? Ja hoor, ik presenteer met romanschrijfster Christine Otten een literaire revue in Amsterdam en daar moet ik natuurlijk voor lezen. We hebben andere schrijvers te gast, zoals de publicist en politicoloog Mounir Samuel, die als vrouw werd geboren. Zijn boek ‘Liefde is een rebelse vogel’ is echt het mooiste wat ik de afgelopen tijd gelezen heb, een prachtig geschreven liefdesverhaal. Maar ook het boek ‘We hadden liefde, we hadden wapens’ van Christine Otten is een favoriet van mij. Om met die schrijvers over hun boeken te kunnen praten, is echt een kick. Soms noem je een zinnetje dat je extra heeft geraakt en dan komt het verhaal erachter los. Daardoor krijgt het heel veel body.”

Boek schrijven

“Na vier avondvullende soloproducties, zit ik nu in de jazzvoorstelling Swingin’Harlem. Ik ben daarin gerold als cabaretier op een stand up achtige manier. Ik zing ook, veel nummers uit de Harlem renaissance, van o.a. Cab Calloway en teksten van mezelf. Maar ik wil ook de tijd nemen om een boek te schrijven. Dat zit al lang in mijn hoofd en dat wil eruit!” “Toen mijn vader overleed, moesten wij, zijn vier kinderen, het ouderlijk huis leeghalen. Mijn moeder verhuisde met ons mee en zo zaten wij weekenden achter elkaar tussen de stapels boeken. Al die boeken gingen door onze handen en dat maakte zoveel herinneringen los. De boeken brachten ons bij elkaar. Het was en is voor mij een rijke bron om uit te putten.”

Tekst: Feya Woude
Fotografie: Mo Barends

Dit artikel verscheen eerder in:

 width=WIT Wonen 1-2017
Deze voorjaars- en zomereditie van de WIT Wonen staat weer vol met interessante artikelen over wonen en vastgoed. Ga ‘binnenkijken bij’ een prachtig verbouwd schoolgebouw in Lonneker, kom alles te weten over de ‘hobby van’ een oud-vliegvelddirecteur én lees in ‘abroad’ hoe het is om te wonen in Oostenrijk op ruim 1000 meter hoogte…

Klik op de cover om de WIT Wonen 1-2017 door te bladeren.

 

 

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.