5 Eenvoudige duurzame oplossingen

Geschreven door: nieuwbouw-thoma-post-2

Op:  

In: Algemeen

duurzaam levenEen duurzaam leven hoeft niet lastig of prijzig te zijn. Met kleine, eenvoudige aanpassingen is het al mogelijk om honderden euro’s op jaarbasis te besparen op de energierekening of zuiniger om te gaan met het milieu. In dit bericht lees je vijf tips waarmee je een stap dichter bij een groen leven komt.

Stroomverbruik

Ruim dertig procent van je energierekening bestaat uit elektriciteitskosten. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3.300 kWh aan stroom, dit staat gelijk aan zo’n 690 euro. Om te besparen, zet je elektrische apparaten helemaal uit in plaats van de sluimerstand. Zoals televisies, computers en opladers van mobiele telefoons: deze staan altijd aan, ook al lijkt het anders te zijn.

Verlichting

Een spaarlamp is al beter dan een gloeilamp, maar de echte bespaarders kiezen voor een LED lamp. Een LED lamp is tot 90% efficiënter dan een spaarlamp, omdat er geen energie verloren gaat aan het verhitten van de lamp. Daarnaast gaat de lamp veel langer mee, omdat deze beter bestand is tegen vaak aan- en uitschakelen. Let bij het kopen van een LED lamp op het energielabel. De lampen met energielabel A++ zijn het zuinigst en verbruiken dus de minste elektriciteit.

Water besparen

De gemiddelde Nederlander gebruikt per dag gemiddeld 120 liter water. Zo’n 40 liter hiervan wordt gebruikt tijdens het douchen. Als je hele huishouden elke dag een minuut korter onder de douche staat, bespaar je al snel 6.000 liter op jaarbasis. Niet korter douchen? Tegenwoordig zijn er veel waterbesparende douchekoppen op de markt, waardoor je ongemerkt gemiddeld 3,7 liter per minuut bespaart.

Voedsel

Iets wat zeer belastend is voor onze planeet is voedsel. De productie hiervan neemt veel water, tijd, ruimte en energie in beslag en er wordt daarnaast nog ieder jaar veel voedsel weggegooid. Besparen? Koop voortaan alleen nog seizoensgroente, dit hoeft niet geïmporteerd te worden en bespaart daarom veel energie. Kies daarnaast een pan van het juiste formaat, zodat je minder water nodig hebt tijdens het koken. Een deksel op de pan zorgt daarnaast voor minder warmteverlies.

Afval (scheiden)

Er verdwijnen jaarlijks miljoenen kilo’s afval naar een plek waar het eigenlijk niet thuishoort. Plastic, papier, glas en blik zijn bijvoorbeeld eenvoudig te scheiden en vaak scheelt dit ook in de kosten die je betaalt voor het ophalen en verwerken van je afval. Kies daarnaast voor herbruikbare alternatieven van wegwerpproducten. Wat dacht je bijvoorbeeld van katoenen servetten, rietjes van bamboe, een hard plastic waterfles of een vulpen in plaats van balpen?

 

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.