10 Tips om je huis duurzamer maken!

Geschreven door: nieuwbouw-thoma-post-2

Op:  

In: Algemeen

Tip 1: Isolatieglas

Isolatieglas is glas met een betere isolatie dan gewoon glas. Isolatieglas bestaat uit 2 lagen glas met daar tussenin ruimte voor lucht of een gassoort zoals Argon.

– Verhoogt het wooncomfort;
– Energiebesparing van €173 per jaar;
– Stook efficiënter, verbruik minder.

 

Tip 2: Dakisolatie

Dakisolatie is erg belangrijk, want gemiddeld gaat zo’n 25% tot 30% van de warmte in een huis verloren via het dak. Door het aanbrengen van dakisolatie houdt u de warmte in uw huis en dat zorgt voor een warme en aangename woning. Bovendien bespaart u hiermee op uw energierekening. Dakisolatie is dus om meerdere redenen een slimme investering.

– Gemiddelde energiebesparing van €429 per jaar;
– Vermindert warmteverlies tot wel 30%;
– Stook efficiënter, verbruik minder.

 

 

Tip 3: Ventilatie

Zodra alle kieren zijn gedicht en het huis goed is geïsoleerd, komt er steeds minder frisse lucht binnen. Logisch, zo gaat er ook minder energie verloren. Maar het goed ventileren van het huis is ontzettend belangrijk. Zonder goede ventilatie kan het erg vochtig worden wat weer leidt tot hogere stookkosten en zelfs schimmelproblemen. Ook een ophoping van CO2 door ademen en fijnstof door koken en andere apparaten, zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit. Natuurlijke ventilatie via openslaande ramen zijn al wat controleerbaarder, maar niet zo zuinig. Het beste is om de lucht actief af te voeren door middel van mechanische ventilatie. Via roosters of luikjes bij het raam kan je verse lucht binnen laten stromen.

– Een gezonde luchtkwaliteit;
– Vocht en muffe luchtjes zijn verleden tijd;
– Ondanks isolatie een goede luchtcirculatie.

 

 

Tip 4: Zonnepanelen

De zon is een veelzijdige energiebron. Want naast elektriciteit opwekken kan de zon ook je kraan- en douchewater opwarmen. De stroom die je opwekt met je zonnepanelen kun je verrekenen met de stroom die je afneemt voor eigen gebruik. Bijna 1 op de 10 woningen in Nederland heeft al zonnepanelen.

– Gemiddelde energiebesparing van €722 per jaar;
– Bespaart gemiddeld 3.280 kWh per jaar.

 

 

 

Tip 5: Spouw muur isolatie

Spouwmuurisolatie is één van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Een spouwmuur bestaat uit 2 muren met een paar centimeter ruimte ertussen (de spouw). Die kun je laten vullen met isolatiemateriaal. En het levert veel voordelen op: een warmer huis, een lagere energierekening en een beter milieu.

– Gemiddelde energiebesparing van €446 per jaar;
– Vermindert warmteverlies tot wel 40%;
– Stook efficiënter, verbruik minder.

 

 

Tip 6: Warmte wisselaar

Een warmtewisselaar is een buizenstelsel dat langs de brander wordt geleid. In die buizen stroomt het water van je Cv-installatie. In de warmtewisselaar wordt de warmte van de brander overgebracht op het water dat in huis door je radiatoren stroomt.

– Gemiddelde netto energiebesparing van €458 per jaar;
– Interessante subsidiemogelijkheden;
– Extra aantrekkelijk i.c.m. zonnepanelen;
– Warmte uit de natuur.

 

 

Tip 7: Warmte pomp

Een warmtepomp is eigenlijk een omgekeerde koelkast. Bij een koelkast wordt de warmte uit de koelkast naar buiten getrokken, een warmtepomp installatie haalt deze natuurlijke warmte van buiten om juist binnen te benutten. Rondom het huis kan daarbij gebruik gemaakt worden van warmte uit de lucht, grond of grondwater.

– Gemiddelde netto energiebesparing van €458 per jaar;
– Interessante subsidiemogelijkheden;
– Extra aantrekkelijk i.c.m. zonnepanelen;
– Warmte uit de natuur.

 

 

Tip 8: Led licht

LED is de laatst ontwikkelde en meest duurzame verlichtingstechniek. LED verbruikt gemiddeld 65% minder energie dan fluorescentieverlichting.

– Tot 80% zuiniger dan gloei-, spaar- of halogeenlampen;
– Gaat tot 35 keer langer mee dan andere soorten verlichting;
– Sfeervoller en warmer licht dan spaarlampen;
– Rustiger voor de ogen;
– Veel keuze;
– Stevig en robuust.

 

Tip 9: Gasloos koken

In Nederland gaan we stap voor stap van het gas af. Dit doen we om klimaatverandering door teveel uitstoot van CO2 te beperken. Ongeveer 95 procent van de Nederlandse woningen zijn nog aangesloten op aardgas. Steeds meer mensen kiezen ervoor om over te stappen naar gasloos koken door bijvoorbeeld de aanschaf van inductie.

– Goed voor het milieu;
– Veilig;
– Elektra is 3x goedkoper dan gas.

 

 

Tip 10: Waterbesparing

Wil je vandaag nog aan de slag met duurzaamheid? Dan is misschien wel de belangrijkste stap het besparen op water in en rondom het huis. Water besparen is vaak vrij eenvoudig en daarmee een mooi begin naar meer duurzaamheid in en rondom het huis.

– Tot 85% hergebruik mogelijk voor tuin, toilet en wasmachine;
– Zuiniger en goedkoper.

Dit artikel delen?

Meer over ons

Thumb Vacatures

Vacatures

We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Geef jouw carrière een boost bij Thoma Post Makelaars.

Lees meer.

Thumb Woontrends

Woon- en werktrends

Nieuwsgierig naar de woon- en werktrends voor 2024? Bekijk onze tips.

Lees meer.