Enschede – M.H. Tromplaan 23

Status
Beschikbaar
Oppervlakte
1.608 m2
Bouwvorm
Bestaande bouw
Meer kenmerken >

Representatief kantoor en/of een magnifiek familiehuis. Een landhuis in de stad

Laat u niet misleiden door de naam van deze vorstelijke villa. ‘De Groote Schuur’ doet nauwelijks recht aan het wondermooie pand aan de M.H. Tromplaan in hartje Enschede. De statige stadsvilla, een Rijksmonument, is imposant en ingetogen tegelijk. Dankzij de dubbele bestemming, kantoor en wonen, zijn de gebruiksmogelijkheden legio.

De villa straalt authentieke grandeur uit en bevindt zich dankzij een ingrijpende renovatie in het recente verleden in een zeer mooie staat. Het pand is in 1902 gebouwd als winterresidentie voor de bankiersfamilie Blijdenstein, naar een ontwerp van architect Gerrit Beltman, die ook verantwoordelijk was voor de karakteristieke contouren van de Stoomspinnerij Twenthe in Almelo. Voor De Groote Schuur koos Beltman een eclectische stijl: neoclassicisme vermengd met romantische invloeden uit de Zwitserse chaletstijl, die rond 1900 erg populair was. Dat komt onder meer tot uiting in de vakwerkgevel vanaf de eerste verdieping en de dakkapellen aan de voor- en achterzijde. Kenmerkend zijn tevens de zandstenen erker over twee verdiepingen, de architraaf rond de entree en de vensters met roederamen. Het is wel duidelijk dat Beltman een villa met statuur wilde bouwen voor een man van aanzien.
Als je via de overdekte entree de villa betreedt, kun je niet anders dan geïmponeerd zijn. De centrale hal is van koninklijke allure. De carrara marmeren vloer is in ‘open boek’ gelegd, in de bijpassende schouw liggen de haardblokken klaar voor een mooi vuur en het hoge plafond is voorzien van sierlijk stucwerk. De uitstraling doet denken aan de landhuizen die de aristocratie in vroeger eeuwen liet verrijzen op onze rivieroevers. De Groote Schuur is niet meer of minder dan een landhuis in de stad.

Er zijn maar liefst achttien kamers, verdeeld over drie verdiepingen, met een bruikbaar oppervlak van 675 m². Op de begane grond zijn vijf vertrekken, alle bereikbaar vanuit de hal. De authentieke, plafondhoge deuren met roedeverdeling geven het geheel extra grandeur. Recht achter de hal ligt de voormalige eetkamer van de villa; rijk gedecoreerd met houten lambriseringen met cassetteverdeling, een monumentale houten schouw met tegeltableau en balkenplafond. De erker met glas in lood bovenvensters rondt het geheel stijlvol af. Je kunt je goed voorstellen hoe de familie hier destijds plaatsnam voor het diner, in het schijnsel van kaarsen, kroonluchters en een knapperend haardvuur. Links van de hal bevindt zich een riante (woon-)kamer en suite met erker, parketvloer in Versaille-patroon, een marmeren schouw, lambriseringen rondom en architraven met fraai houtsnijwerk. In de rechtervleugel bevinden zich nog twee mooie vertrekken, waarvan één met open haard en een dienstkamer. De eerste verdieping is per lift bereikbaar, maar dan mis je de – letterlijk – schitterende verticale glas in lood vensters in het imposante trappenhuis. Op de verdieping bevinden zich aan weerszijde van een brede gang zes (slaap-)kamers met twee balkons en een sanitaire ruimte. Ook hier overal die mooie, hoge vensters met roedeverdeling, erkers en een enorm gevoel van ruimte. De tweede verdieping is eveneens per trap en lift bereikbaar en telt nog eens zes slaapkamers en een sanitaire ruimte. Het souterrain omvat vier separate ruimtes en een toiletgroep.

De monumentale stadsvilla heeft een omheind grondstuk van circa 1.608 m², met aan de achterzijde een tuin met statig bordes en eigen parkeergelegenheid. Het pand is enige tijd gebruikt als kantoorvilla, maar heeft haar originele grandeur behouden. Zeer representatief en instapklaar, maar met kleine aanpassingen kunt u hier wonen en werken op grootse wijze combineren. Bovenal is Villa De Groot Schuur een familiehuis avant la lettre, op een residentiële locatie in het centrum van Enschede; nabij het het mooie Volkspark en op loopafstand van het NS-station.

OVERIGE KENMERKEN
– Gebruiksoppervlakte : 675 m²
– Overige inpandige ruimte: 60 m²
– Gebouwgebonden buitenruimte: 47 m²
– Inhoud object: 2.766 m3

VRAAGPRIJS
€ 2.500.000,- kosten koper

KOSTEN KOPER
De overdrachtsbelasting en notariskosten zijn voor rekening van de koper.

ZEKERHEIDSSTELLING:
Bankgarantie c.q. waarborgsom ter grootte van 10% van de aankoopsom excl. BTW

VOORBEHOUD
De huidige eigenaar van het object heeft een opdracht tot dienstverlening verstrekt aan Thoma Post Bedrijfsmakelaars. Deze informatie is bedoeld als een geheel vrijblijvende aanbieding. Door aanvaarding van de vermelde condities of het uitbrengen van een bieding, worden onze opdrachtgever(s) en wij niet gebonden en leidt het evenmin tot de verplichting tot het doen van een tegenbod.

Meer informatie over dit object

Enschede – M.H. Tromplaan 23,

  • Hidden

Kenmerken

Overdracht

Prijs
€ 2.500.000,- k.k.
Status
Beschikbaar
Type aanvaarding
In overleg

Gebouw

Bouwvorm
Bestaande bouw
Perceel
1.608 m2
Bog in aanbouw
Nee
Liggingen
WINKELGEBIED_STADSCENTRUM
Aantal
30